ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Teljes szövegű keresés

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, a tisztelt Házat arról, hogy az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók béremelése az önkormányzatoknál, illetve a központi intézményeknél folyamatban van. Jelen pillanatban nincs azonban pontos, megbízható információnk arról, hogy a képviselő úr által felvetett probléma mennyire általános, illetve mennyire egyedi, ugyanis több önkormányzat még nem rendelkezik jóváhagyott költségvetéssel.
Köztudott, arról rendelkezett az 1991. évre szóló költségvetési törvény is, hogy 20%-os, úgynevezett bérautomatizmust, illetve 10% rendkívüli béremelést biztosított az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók számára. Ezt a mértéket a hivatkozott törvény az általános indoklás II. fejezet bevezetőjében 4/b pontjában rögzíti.
Egyes, meg nem erősített jelzések szerint néhány önkormányzat forráshiányos, ezért fordulhat elő, hogy a 20%-os, egyébként náluk lévő, leutalt bérautomatizmust nem tudják kiadni. Ehhez joguk van a helyi önkormányzatokról szóló törvény 10. §-ában, illetve a költségvetésről szóló törvény 1. §-ában foglaltak értelmében.
A probléma tisztázása érdekében a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Művelődési Minisztérium vezetői és szakértői szintű egyeztetést tartottak. A Belügyminisztérium vállalta, hogy a 10%-os központi béremelés kiosztását a köztársasági megbízottak útján ellenőrizni fogja. A 20%-os bérautomatizmus kötelező kiosztására az önkormányzatokat azonban nem lehet utasítani.
Ennek ellenére mindhárom tárca azt kéri az önkormányzatoktól, hogy az úgynevezett normatívában biztosított 20%-os bérautomatizmust mindenképpen bocsássák az oktatási intézmény rendelkezésére, hiszen ennek hiányában a pedagógusok bérelmaradásának rendezésére tett tárcaerőfeszítések értelmüket vesztik, és ezt az összeget megkapták. Hasonló magatartást kérünk a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók bérautomatizmusának biztosításánál is.
Az önkormányzatok részére az ágazat területén jelentkező 20%-os bérautomatizmus kiosztásával kapcsolatos kérésünket és állásfoglalásunkat megjelentetjük a belügyminiszter által kiadott Önkormányzati tájékoztató következő számában.
Ugyanakkor jelzem, hogy a központilag biztosított bérintézkedések pénzügyi utalásáról intézkedtünk. Így a központi költségvetés oldaláról nincs akadálya az oktatási és kulturális intézményekben az emelt szintű bérfejlesztés végrehajtásának.
Végezetül arról a szándékomról tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy a bérfejlesztések végrehajtása után tájékozódni fogunk a költségvetési törvényben foglaltak végrehajtásáról. Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem