TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Természetesen a Független Kisgazdapárt frakciója is megtárgyalta az állami ünnepek kérdését. Nálunk is olyan vélemény alakult ki, hogy mindhárom javasolt ünnep a magyar nép szívéhez rendkívül közelálló olyan ünnep, amelyek között rendkívül nehéz szívvel lehet csak választani. Amikor abban a kérdésben kell dönteni, hogy augusztus 20-a mellett voksoljunk, nyilvánvaló, hogy felmerül a kérdés, hogy vajon mért nem a szent októberi forradalmunk mellett teszünk hitet, mért nem 1848. március 15-e mellett. Végül is a Kisgazdapárt frakciójában a többség augusztus 20-át fogadta, azt fogja támogatni a parlamenti megszavazásnál állami ünnepként.
Mi volt végül is az a szempont, ami ebben a kérdésben döntött? A Kisgazdapárt álláspontja szerint állami ünnepet kell meghatározni, és itt az államiság szempontjainak kell az irányadónak lenniük. Az államiság szempontjainak kell eldönteniük, hogy állami ünnepnek a három közül melyik felel meg a legjobban. Azt hiszem, hogy ha egyszer államiságról beszélünk, akkor teljesen egyértelmű, hogy csak augusztus 20-a jöhet ebből a szempontból szóba, mert akkor, amikor augusztus 20-a szóba kerül, akkor mindenki tudja, hogy ehhez a mi államalapításunk, a közel 1100 éves történelmünk kapcsolódik, és akkor, amikor a külföld vonatkozásában reprezentáljuk ezt az állami ünnepet, egészen más súlya van annak, ha rögtön 1100 év áll mögötte, mintha fiatalabb ünnepre hivatkoznánk.
Végül is a három, szívünkhöz rendkívül közelálló megoldás közül ezek az államisági szempontok voltak, amelyek domináltak, ezért döntöttünk augusztus 20-a mellett.
Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem