KOVÁCS BÉLA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS BÉLA, DR. (FKgP)
KOVÁCS BÉLA, DR. (FKgP) Tisztelt Országgyűlés! Egészen röviden szeretnék a kérdéshez hozzászólni. Szépen kifejtették az előttem szólók a három ünnep jelentőségét. Én csak egyre szeretném felhívni a figyelmet, ami még nem hangzott el.
Tudjuk, hogy március 15-én mi volt. Ünnepeltük, ünnepeljük. De március 15-e az ország határain kívül nem jelent ünnepet, nem úgy, mint a nagy francia forradalom, amelyik a mai napig ünnep az egész világon, megünneplik, mert kihatása olyan volt.
Szent István ünnepét is ünnepelték. Én mint történész is tisztelem, s helyénvalónak tartom azt is. (Zaj.) Egy példát mondok: 1989. november 25-én a francia parlamentben Bogumolov orosz államférfi nagy beszédet tartott, utána megkérdezték tőle, mivel magyarázza azt a csodát – amely nem egyszer volt, hanem megismétlődik állandóan, s nemcsak a népi demokráciákban, de magában Oroszországban is, a Szovjetunióban is –hogy ezek lehetségesek voltak. Bogumolov azt mondta, kérem, ma már történeti tény, hogy ezeket a csodákat az 1956-os magyar forradalom indította el, s most érnek meg a gyümölcsei.
1956-ot a világ minden részében ünneplik október 23-án, Amerikában a szabadság ünnepévé tette az államelnök, s mindig megemlékeznek róla. Azért javaslom október 23-át, mert az egész világ felfigyelt rá és ünnepli. Nem adok helyt annak az érvelésnek, hogy egész fiatal ünnep. Március 15-e is annak idején egész fiatal ünnep volt. (Derültség, zaj.)
Még csak azt szeretném ezzel kapcsolatban mondani, hogy nem törvény tette ünneppé augusztus 20-át, ez igaz, hanem a magyar nép. De ez igaz október 23-ára is, amelyet nem törvény tett ünneppé, hanem a magyar nép és az egész világ tett ünneppé. Én ezért október 23-át javaslom. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem