KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja megtárgyalta a törvényjavaslatot, és állást is foglalt többségi szavazással abban a kérdésben, hogy a képviselőcsoport melyik nemzeti ünnepünket kívánja állami ünnepként elfogadni.
Mindenekelőtt a vitában az bontakozott ki, hogy egyértelmű az az álláspont, hogy mindhárom nemzeti ünnepünk, tehát március 15-e, augusztus 20-a és október 23-a egyformán becses a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja számára, mint ahogy meggyőződésünk szerint az egész magyar nép számára az. Hogy mégis kell egy ilyenfajta különbségtételt tenni, hogy egyet közülük bizonyos fokig kiemelni, ez nem jelent rangsorolást az ünnepek között, hanem egy bizonyos szempontú választást, és a szempontra vonatkozóan az előterjesztő államtitkár úr részletesen utalt.
Úgy gondoljuk, hogy nem jelent ez egy nehéz választást akkor, hogyha határozottan leszögezzük, hogy ez semmiképpen nem rangsor, hanem szükségszerű, hogy egy állami ünnepet bizonyos szempontok miatt ki kell választani a három nemzeti ünnep közül.
Azt hisszük, hogy a legfőbb szempont, ami a választást indokolja – ez a többségi véleménye a Demokrata Fórumnak –, az az, hogy a három ünnep közül melyik fejezi ki legjobban a magyar államiság eszméjét, és úgy érezzük, hogy ezen az alapon, többségünk úgy érzi, augusztus 20-a az az ünnep, ami indokolt, hogy a Magyar Köztársaság állami ünnepe legyen.
Megfontoltuk az ellenérveket, ismertük az ellenzéki pártok véleményét, nem osztjuk azt a praktikus szempontot, bár megértjük, amit a Szabad Demokraták Szövetségének képviselője például az alkotmányügyi bizottságban kifejtett: hogy nyáron van augusztus 20., és ezért nem praktikus, hogy a különböző ünnepségek a külképviseletek szabadsága idejére essenek. Úgy érezzük, hogy az a szempont, amely augusztus 20-a mellett szól, a magyar államiság szempontja nagyságrendileg különbözik egy ilyen praktikussági szemponttól. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a franciákat sem igen zavarta, hogy július 14-én nyár van. Úgy gondoljuk, hogy a megfelelő választás az, amit ma javasolunk a tisztelt Háznak: augusztus 20 mint állami ünnep! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem