TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Ha meg tetszene engedni, én kizárólag a jogi indokait mondanám el, Gaál Gyula pedig az egyéb összefüggéseiről beszélne igen röviden.
Nem minden előzmény nélkül terjesztettük elő ezt az önálló határozati javaslatot. Ezeket az előzményeket csak távirati stílusban említeném: a Kisgazdák már a kampány során, majd az Országgyűlés megalakulását követően is folyton szorgalmazták a földtörvény megalkotását. A Kormány is jelezte az ezzel kapcsolatos egyetértését. Nem került rá sor. Napirenden volt a termelőszövetkezeti törvény tárgyalása is, de sajnos, ebben sem történt kormányintézkedés. Dragon Pál Kisgazda képviselőtársammal egy törvénymódosító javaslatot terjesztettünk elő 1990 augusztusában, amely a termelőszövetkezetből kilépő tagok kilépését könnyítené meg. Ezt a tisztelt Ház sürgősséggel elfogadta, bár ez csak nagyon kicsi tüneti kezelést jelentett volna a kérdésben, mégis a házbizottság nem tartotta szükségesnek tárgyalását mind a mai napig.
Leltár szerint nem kívánom felsorolni azokat az önálló képviselői indítványokat – főleg kisgazdapártiakat –, amelyek hasonló sorsra jutottak hasonló kérdésekben, számomra ismeretlen indokok alapján. Az előzményekhez tartozik Torgyán József képviselőtársunk azon indítványa, amely a kárpótlási törvény vitájának megkezdésekor hangzott el, miszerint javasolta, hogy a tisztelt Ház először koncepcionális kérdésekben foglaljon állást. Nagyon bölcs indítvány volt, de az eredmény ismert. Ugyanerre a sorsra jutott néhány perccel ezelőtt Pető Iván, Tardos Márton és Soós Károly Attila javaslata, amelyet ugyancsak nem fogadott el a Ház. Végezetül hivatkozni szeretnék az elmúlt négy hét vitájára, a kárpótlási törvényhez benyújtott módosító javaslatok számára és tartalmára, amelyekből kitűnik, hogy mindenki másként gondolja a kérdés rendezését.
Azt hiszem – és merem állítani, hogy sokan mások is –, hogy az előbb felsorolt előzmények tükrében a Kormány lépést tévesztett, amikor állítólag kész termelőszövetkezeti vagy szövetkezeti törvény, kész földtörvény helyett a kárpótlási törvényt terjesztette elő. Ennek a lépéstévesztésnek két nagyon lényeges eleme van. A törvényjavaslat a termőföld kérdését úgy kezeli, hogy a károsult a kárpótlási jegy ellenében – ha helyben lakik, és egyéb feltételek is megvannak – egyoldalú nyilatkozattal a helyi termelőszövetkezet földjeiből földhöz juthat. Vagyis az elvett földje helyett, ha nem is a sajátjával, de természetben kárpótláshoz jut. A törvényjavaslatnak ez a rendelkezése, úgy tűnik, hogy sérti az Alkotmány 9. § (2) bekezdését, 12.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem