KÖVÉR LÁSZLÓ, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

KÖVÉR LÁSZLÓ, DR. (FIDESZ)
KÖVÉR LÁSZLÓ, DR. (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Oláh Sándor! Nagyon jólesett nekem hallani az ön aggódását a parlamenti demokrácia iránt, annál is inkább, mert gondolom, ezt pártja frakciója nevében mondta el. Tehát ilyen értelemben az ön megnyilatkozása pártjának újbóli elkötelezettségét demonstrálja a parlamentáris intézmények mellett.
Ugyanakkor el kell mondanom, hogy mi is aggodalommal szemléljük a magyar parlamenti demokrácia állását, és az azt fenyegető veszedelmeket, csak mi éppenséggel máshol látjuk ezeket feltűnni. Mi azt tekintjük a friss, fiatal parlamenti demokráciára nézve veszedelmes fenyegetésnek, ha párt, vagy pártok képviselői olyan kielégíthetetlen, teljesíthetetlen igényeket keltenek a társadalom széles köreiben, amelynek a következményei beláthatatlanok, legyen szó akár kárpótlásról, akár külföldi adósságaink visszafizetéséről.
Mi azt tekintjük a parlamenti demokráciára nézve fenyegetőnek, ha egyes pártok tagjai körleveleket küldözgetnek szerteszéjjel az országba, nem tagjai, felelős tisztségviselői, bocsánatot kérek, körleveleket küldözgetnek szerteszét az országba a rendőrség pártalapon történő kézbevétele érdekében. (Zaj.) Mi azt tekintjük a parlamentáris demokráciára és intézményeire nézve fenyegető veszedelemnek, ha bizonyos frakció tagjai önkényes földfoglalásokban vesznek tevőleg részt, mindenféle figyelmeztetés ellenére, amely itt a Parlamentben többször elhangzott, hogy ha azzal riogatják és fenyegetik a közvéleményt, hogy patak vér fog folyni, hogy ha olyan kijelentések hangzanak el a szájukból, hogy ők bizony parlamenti képviselő létükre is megszegik a törvényt, ha azt úgy hozza a sors, és hogyha ők azt úgy látják jónak.
Mi továbbá azt tekintjük mérhetetlenül károsnak és veszélyesnek a parlamenti demokráciára nézve, ha egy párt és bizonyos képviselői eljátsszák a kinn is vagyunk, benn is vagyunk roppant kényelmes, ámde roppant demagóg és roppant visszataszító szerepét. (Taps.)
Mi továbbá azt tekintjük a parlamenti demokráciára nézve meglehetősen veszedelmesnek, hogy ha törvények vitájában, több törvény vitájában érdemi ellenérvet nem találván, az ellenfél politikai érveit erkölcsi felhangokkal minősítjük, arról kezdünk el papolni, hogy kinek az agyában okozott több kárt az elmúlt 40 év.
Kérem tisztelettel, bejelentem, a miénkben okozott kevesebb kárt, már csak azért, mert mi éltünk ebben legkevesebbet.
És ha már itt tartunk, akkor mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, nagy örömmel csatlakozom Oláh Sándor azon indítványához, hogy a Kormány mielőbb terjesztesse be a bizottság által, Demszky és Hack képviselő úr által beterjesztett törvényjavaslatot, amely végre minden gyanúnak útját állhatná, és tisztázhatná azt, hogy kik voltak a kommunisták szekértolói – úgymond – az elmúlt rendszerben, kiknek az agyát fertőzte meg a legmélyebben az elmúlt időszak, és kik vettek tevőleg, fizetett besúgóként részt az elmúlt rendszer fenntartásában. És itt örömömet kell kifejeznem Oláh Sándor azon megjegyzése iránt is, hogy a FIDESZ-nek nincsenek besúgói a Kisgazdapártban.
Továbbá azt kell, hogy mondjam, hogy Oláh Sándor nem idézte egészen pontosan sem azt, amit ő elmondott, sem azt, amit másoktól idézett. Ön a sajtótájékoztatón olyan szavakat használt a FIDESZ frakcióját illetően is, amelyet mi sértőnek érzünk. És miután továbbra sem hajlandó megnevezni, hogy kik azok az állítólagos FIDESZ-frakciótagok, akik sündörögtek – úgymond – az önök frakciója körül, és támogatásukról biztosították volna az önök agyrémszerű programját, ezért mindaddig, amíg ezt nem teszi meg, addig önt egy komolytalan frakció komolytalan képviselőjének kell tekintenünk továbbra is. Köszönöm. (Taps a FIDESZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem