TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 980-as számon beterjesztett állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatról szóló törvényjavaslathoz 9 ponton terjesztettem elő módosító javaslatokat. A javaslatokat a jobbítás céljával nyújtottam be.
A javaslatok négy csoportban foglalhatók öszsze, ez eltér attól a négy csoporttól, mint amit az egészségügyi bizottság állított össze.
Az első csoportbeli javaslatok a tisztiorvosi szolgálat tevékenységi területeinek határait húzzák ki markánsan, a szolgálat tevékenységét erősítik. A hatósági státuszt hivatottak kiemelni az ellenőrzés jogának megadásával és bizonyos esetekben a tevékenység korlátozásával. Magam is fontosnak ítélem a nyilvánosságot. Utalok itt a vecsési nitrátos vízre például, ami a területemen, választókörzetemben fordult elő, hogy a nyilvánosság hiánya miatt a lakosság tájékozatlan volt, és hosszú ideig elodázódott ennek a dolognak a megoldása.
A második csoport a természetgyógyászat-diszciplínának keres helyet és helyezi be a tisztiorvosi szolgálat szárnyai alá. E tevékenység most éli reneszánszát, sok a szabályozatlanság, sok a joghézag. Ezt áthidalná, ha e tevékenységi kör is a tisztiorvosi szolgálat felügyelete alá kerülne.
A harmadik csoportba tartozó módosítások az időskorúak intézményeinek felügyeletét bízza a területi tisztiorvosi szolgálatra. E szolgálat látja el jelenleg is és a későbbiekben is ezen intézmények közegészségügyi és járványügyi feladatait. Ha valójában teljesen felvértezett harcosként akarjuk e szolgálatot a harcmezőre küldeni, nemcsak a járványügyi feladatokat kell rábízni ezen intézmények vonatkozásában, hanem az egészségügyi felügyeletet is, mert különben egy skizofrén helyzet adódik.
A negyedik csoport a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzatok viszonyát szabályozza, pontosabban a testületi üléseken való részvételt. A fő cél, hogy mindig ott legyen a tisztiorvos, ha szükséges, de ne kelljen feleslegesen üléseken ott tartózkodnia és idejét azzal tölteni. Erre konkrét módosító javaslatok vannak benyújtva.
Tisztelt Ház! Elengedhetetlenül szükséges e törvény az egészségügy privatizációjának küszöbén a rosszul- és túlértelmezett önkormányzati önállóság ellensúlyozására. Utalok itt Fáklya Csaba képviselőtársam előző hozzászólására, amelyben ő is hangoztatta, hogy az önkormányzatoknál még ezt a feladatkört nem tudják teljességgel ellátni, és néha a feladataikat félre- vagy túlértelmezik. Hadd mondjak el itt egy példát, mire gondolok.
A közelmúltban, Tápióbicskén történt, hogy az önkormányzat – itt csak zárójelbe teszem –, melynek vezetője a tszelnök, és tagjai többnyire a barátai – pártállást nem mondok, mindenki kitalálhatja – minden különösebb indok nélkül felmondott egy kollégának, aki mellesleg ellenfele volt, vagy ellenfelük volt a helyhatósági választások alatt, mert úgy döntött, hogy más típusú körzetet óhajtanak szervezni. Ez teljességgel tisztességtelen és törvénytelen. Úgy gondolom, mindez nem történhetett volna meg, ha a területen már működik a tisztiorvosi szolgálat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Módosító javaslataimon túl önök is a nil nocere elvét vallva tartsák szem előtt ezt. Kérem, támogassanak minden olyan módosító javaslatot, amely e szolgálatot valós hatósággá, jól működő intézménnyé teszi, és biztosítja a nyilvánosságot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem