HORVÁTH JÓZSEF, DR. az ideiglenes bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH JÓZSEF, DR. az ideiglenes bizottság elnöke:
HORVÁTH JÓZSEF, DR. az ideiglenes bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először, ha megengedi a tisztelt Ház, az 1990-es számú, a Vöröskeresztet érintő országgyűlési határozatot mondanám el, miután két számon, külön számon megy a két javaslat, és ha azt lezártuk, akkor szeretném, hogyha áttérnénk a társadalmi szervezetek támogatását szabályozó országgyűlési határozatra.
Tisztelt Ház! A probléma nem ismeretlen a Ház előtt. Ez ügyben országgyűlési határozatot hozott a Ház, amellyel kapcsolatban az előkészítő bizottság azért kért döntést az Országgyűléstől, mert az 1991. évi költségvetésben a társadalmi szervezetek támogatására a magyar Országgyűlés 400 millió forintot szavazott meg. E keretösszeg nem tette lehetővé azt, hogy ebből a keretből a Magyar Vöröskeresztet, annak igényét kielégítsük.
A Magyar Vöröskereszt 353 millió forint támogatást kért az 1991. évre. Teljesen biztos, hogy ha ezt a 400 millió forint terhére tettük volna meg, bármilyen mértékben is csökkentve, gyakorlatilag lehetetlenné tettük volna a többi szervezetek számára, hogy pályázzanak, illetőleg érdemi támogatást kapjanak.
Ezért az Országgyűlés úgy határozott, hogy felkéri a Kormányt, hogy keressen más megoldást a Vöröskereszt pénzügyi támogatására. Ennek formája nem lehetett más, mint a tartalékalap terhére történő pénzügyi támogatás. Ezt a bizottságunk természetesen elfogadta – ezt a formát –, és itt most már csak az összegszerűség az, amelyiken úgy érzem, hogy vitatkozni lehet.
A javaslatunk egy kompromisszumos javaslat. Ugyanis a Vöröskereszt 353 millió forintos javaslatával szemben a Kormány 235 millió forint támogatást tart indokoltnak.
Ez az összeg úgy alakult ki, hogy a tavalyelőtti bázisévet, a tavalyelőtti évet tekintve bázisévnek, ehhez képest a költségvetési szerveknél aktuális előirányzat-módosítás – nem előirányzat-módosítás, hanem költségvetési automatizmusokat beépítette, és így jött ki ez a 235 millió forint.
Ebből a 235 millió forintból és az eredeti pályázatból is 30 millió forint egy elkülönített összeg, amely a vöröskeresztes világnapnak a Magyarországon történő megrendezését finanszírozza. Ezt a Kormány is elismerte, tehát ezzel nem is volt gond.
A bizottságunk úgy véli, hogy a Vöröskereszt tevékenysége olyan jellegű, amelynek a támogatását mindenképpen meg kell oldani. Mi azonban nem tartottuk elégségesnek a Kormány által beterjesztett 235 millió forintot, hanem összesen 300 millió forintot tartunk indokoltnak a Vöröskereszt javára megszavazni.
Emellett még egy dologról kell szólni ezzel a határozati javaslattal kapcsolatban. Ez pedig az, hogy az Állami Számvevőszéket megkereste a Kormány azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a Vöröskereszt költségvetési támogatásáról. Az Állami Számvevőszék, miután nem végzett részletes vizsgálatot, csak egy általános jellegű megállapítást tett, amelyben egyet is értett, meg nem is azzal, hogy ennyi legyen a támogatás, tehát a Kormány által javasolt összeg legyen a támogatás. Annyit mondott az Állami Számvevőszék, hogy a részletes vizsgálat után lehet csak eldönteni, hogy a Vöröskeresztnek az eddigi gazdálkodása és a most igényelt összege megfelel-e a valóságnak.
A bizottságunk ezzel az országgyűlési határozattal egyidejűleg az Állami Számvevőszéknek egy levelet fogalmazott meg, amit el fog neki küldeni, amelynek a lényege az, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg a Magyar Vöröskereszt 1990. évi működését, illetőleg az 1991. évi kért támogatásnak a felhasználását is. Ebben gyakorlatilag a Magyar Vöröskereszttel megegyeztünk. A Magyar Vöröskereszt elnöke a bizottsági meghallgatáson maga is kérte, hogy az Állami Számvevőszék ezt a vizsgálatot végezze el, és ennek függvényében lehessen a jövőben megítélni azt, hogy a Magyar Vöröskeresztnek mekkora állami támogatásra van szüksége.
Tisztelt Parlament! Bizottságunk nevében azt kérem a Parlamenttől, hogy fogadja el, hogy a Vöröskereszt 270 millió plusz 30 millió, azaz összesen 300 millió forint összegű támogatást kaphasson az állami költségvetés tartalékalapjából. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem