PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja azzal bízott meg, hogy amennyiben ez a téma szóba kerül, én is jelentkezzem felszólalásra.
Rögtön a bevezetőben megjegyezném, hogy a Házszabály tárgyalása előtt érdemesnek tartjuk megfontolni azt a kérdést, hogy vajon szerencsés-e a Parlament működése mai formájában, hogy az országot foglalkoztató alapvető kérdésekről menetrendszerűen, a napirendbe beillesztve nem lehet igazán tárgyalni a Parlamentben; csak a törvényekről lehet tárgyalni. Valami rendkívüli különleges eljárásnak tűnik, ha egy ilyen kérdés, mint a csütörtökre meghirdetett sztrájk ügye, szóba kerül a Parlamentben – ezen érdemes lenne mindannyiunknak elgondolkodni.
Ami a téma érdemi részét illeti, az SZDSZ közzétett egy nyilatkozatot a csütörtökre meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban. Itt csak röviden szeretném összefoglalni a mi álláspontunkat, amely némileg eltér az MSZP álláspontjától.
Mi két oldalról szeretnénk megvilágítani ezt a kérdést. Az egyik szempont az az, hogy vajon a Kormány elkövetett-e mindent annak érdekében, hogy a csütörtökre meghirdetett sztrájkot megelőzze. Voltak-e tárgyalások olyan mértékig, ami garanciát jelentene arra, hogy a szakszervezetek valóban mindent megtettek azért, hogy ezt a sztrájkot elkerüljék. Mi úgy véljük, hogy nem tett meg a Kormány mindent ennek érdekében, és ezért a Kormányt súlyos felelősség terheli.
A másik dolog, amit szeretnék megemlíteni, hogy vajon el tudja-e hitetni a Kormány azokkal, akiket az energiaár-emelés ilyen súlyosan érint, hogy más területeken is ilyen következetesen jár el a nadrágszíj meghúzásában. Vajon el tudjuk-e hitetni, el tudja-e hitetni a Kormány azt, hogy a költségvetés más kiadásainak ügyében is ilyen szigorú, mint az energiaár-emelés kompenzálása ügyében? A mi véleményünk szerint nem tudja elhitetni, és ebben a Parlament elé kerülő ügyek is tanúbizonyságot adnak. Mi úgy gondoljuk, hogy akár a kárpótlás ügyét, akár az expo ügyét vesszük, ez a költségvetést olyan súlyosan érinti, hogy azok, akik az őszi-téli hónapokban nem tudják majd a fűtési számláikat fizetni, nem lehetnek meggyőződve arról, hogy a Kormány ez ügyben körültekintően jár el.
Van azonban a dolognak egy másik oldala. Az SZDSZ nem ért egyet mindennek ellenére a sztrájkfelhívással több ok miatt sem.
Az egyik ok az az, hogy mi – ahogy ezt nyilatkozatunkban is közzétettük – a sztrájkot végső eszköznek gondoljuk, és úgy látjuk, hogy a szakszervezetek, amelyek meghirdették a sztrájkot, nem gondolták végig akciójuk következményét; azok, akiket a sztrájkba belevisznek, nem tudják, hogy mi következik azután, ha a Kormány – mint az várható, mert nem is teheti – nem vonja vissza az energiaár-emelést. Végső eszköznek tekintjük a sztrájkot, és azt gondoljuk, hogy a sztrájkot meghirdető szakszervezet megalapozatlanul és idő előtt határozta el ezt az eszközt. Idő előtt azért is, mert más szakszervezetekkel nem egyeztette, márpedig ma Magyarországon több jelentős szakszervezet is létezik, így általános sztrájkot vagy figyelmeztető sztrájkot meghirdetni nem lehet.
A körülményekből adódóan a mi véleményünk az, hogy ebben a sztrájkfelhívásban nemcsak a meghirdetett célok motiválták a szakszervezetet, amelyik meghirdette a sztrájkot, hanem a szakszervezetek befolyásáért folytatott verseny is. Arról nem tudott meggyőzni bennünket ez a szakszervezet, hogy ez nem játszott szerepet a döntésükben. (Zaj.) Nem tudott meggyőzni bennünket a szakszervezet, az MSZOSZ azért sem a sztrájkfelhívásának megalapozottságáról, mert úgy látjuk, hogy a nagy politikában a globális kérdésekben felmutatott harcias álláspontjához hasonlóan nem foglal el ugyanilyen következetes álláspontot a kisebb munkahelyi ügyekben. Úgy látjuk, hogy nagyon sok munkahelyen ugyanez a szakszervezet nagyon jó viszonyban van a munkahelyi főnökökkel, a vezetőkkel. Ha a két helyen egyforma következetességgel látná el… (Nagy taps.) Ilyen sikert még nem sikerült elérnem. Akkor, úgy tűnik, mindenki megértette, amit mondani szerettem volna. Tehát ha hasonló következetességgel lépne fel ez a szakszervezet mindenhol, nyilván meggyőzőbb lenne a mostani sztrájkfelhívása is.
Végezetül, hogy az általános sikert ellensúlyozzam, még egyszer szeretném kiemelni (derültség) hogy a Kormány felelősségét is súlyosnak gondolom ebben a kérdésben, amit bevezető szavaimban mondtam. Legalább olyan fontosnak tartom, mint amit a végén mondtam. Köszönöm szépen. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem