SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A képviselő úr által fölvetett probléma valós, súlyos probléma. A szociális otthonokban fizetett térítési díjakat elavult rendelkezések szabályozzák, amelyek az önkormányzati rendszer jellegétől is idegennek látszanak. A cél, hogy ezeket a térítési díjakat kereslet-kínálati szempontok, igénylők, intézmények, önkormányzatok lehetőségük alapulvételével szabadon alakítsák ki. Szükséges azonban a jelenlegi rendkívüli kötött rendszer és egy ilyen szabad rendszer között valamifajta racionális átmenet megteremtése, nehogy egy szociálisan igen érintett réteget sokkszerű hatások érjenek. A teljes gondozás költségeit arányosan kellene, hogy viselje a központi költségvetés, az önkormányzat és az állampolgár.
A rugalmas térítési díjrendszer elveit kidolgoztuk, jogszabály tervezete is elkészült. Lényege: a térítési díj alapjául a mindenkori minimális nyugdíjat tekintsük, saját jogú nyugdíjminimumot, és ettől az önkormányzatok az érintett egyéni helyzetétől függően 30%-kal lefelé vagy felfelé eltérhessenek. Jogtechnikailag gondot jelent, hogy az önkormányzati törvény szellemének és betűjének megtartásával a szabályozás mikéntjét megoldjuk. A tervezet az önkormányzatokat érinti, jogokat ad a térítési díj nagyságának megállapítása tekintetében, a szabályozás vagy törvényben, vagy törvény felhatalmazásán alapuló kormányrendeletben történhet.
Önálló törvény alkotását a téma jelentősége és a Parlament zsúfolt napirendje talán nem indokolja. Kormányrendelet kiadásához szükséges felhatalmazást megítélésünk szerint a legkorábban az önkormányzatok feladat- és hatásköréről szóló és azt hiszem, mind a hat párt által már nagyon kívánt törvény meghozatala teheti lehetővé.
Az országgyűlés szociális bizottsága április 4-i ülésén bizottsági módosító indítványként elfogadott egy olyan javaslatot, amely fölhatalmazza a Kormányt megfelelő kormányrendelet kiadására, és az önkormányzatokat ilyen értelmű jogokkal ruházza fel.
Amennyiben a Tisztelt Ház ezt a törvényt és a hozzá csatlakozó bizottsági indítványt, amelyet a Kormány nevében minden bizonnyal támogatni fogunk, megszavazza, a kérdés rövidesen megoldódik.
Köszönöm a kérdést, amely lehetővé tette, hogy a kérdés mostani állásáról a Tisztelt Ház előtt beszámolhassak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem