POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!
A szénbányászat szerkezetátalakítási programját a Szénbányászati Szerkezetátalakító Központ legfrissebb javaslatában ismételten naprakészen átdolgozta, amelyet széleskörű véleményezésre az érintett szervezeteknek megküldtünk. Ahogy az említésre is került, az energiapolitikai koncepció pedig felvázolta az ország energiahelyzetét 2000-ig, illetve 2000 utáni időszakra.
Az előzetes tervezetnek tekinthető anyag célja elsődlegesen a működő szénbánya vállalatok gazdaságosságának megítélése és a gazdasági stabilizálása.
Képviselő úr interpellációjában állította, hogy a javaslat a középtávú országos szénigénnyel foglalkozik elsősorban, és nem igazán állít be új szénlelőhelyeket a termelésbe mezőkapcsolásokkal vagy új bányák nyitásával. Ezzel szemben majd válaszomban később kitérek, hogy melyik konkrét bányákban igenis új nyitás a cél.
Néhány lelőhely termelésbe vonásának eldöntése és időbeli sorrendje a folyamatban lévő döntési mechanizmus során várhatóan fél éven, egy éven belül fixálódik. A hazai széntermelés iránti erőművi és lakossági célú igények, ahogy azt jeleztem – az ezredfordulóig körvonalazódtak és a mai mélyművelési, illetve felszíni külszíni bányászat összes kitermelési volumene nem fog 10 %-nál nagyobb mértékben változni. Ezek kielégítését ennek az éves termelési volumennek, a szükséges pénzügyi forrásokat a Kormány fontosnak tartja és azt biztosítani fogja.
Az Ajka II. bányaüzemre vonatkoznak a konkrét kérdések. A létesítés tervei rendelkezésre állnak, annak megnyitásával – a gazdasági feltételektől és az igényektől függően – csak az ezredforduló után számol a minisztérium.
Az Ajka II. tervezett bányaüzem beruházása még nem kezdődött meg, a létesítési vizsgálatok külszínről történt mélyfúrási és geofizikai adatok alapján készültek.
A számított kitermelhető szénvagyon 38 millió tonna, átlagos fűtőértéke hazai barnaszenekhez képest alacsony, 2250 kcal/kg. A szén előfordulásának természeti adottságai kedvezőtlenek, 600 méter a mélység és a hévizi tóval is kapcsolatban lévő karsztvíz-tároló kőzetekben található a szén.
Egy angol tanulmány készült BMSL szervezet által, amely a beruházás gazdaságossági mutatóit nem tartja kielégítőnek. Ez a tanulmány a magyarországi beruházások tőkemegtérülését 12% alatt nem tartja támogatandónak, és egy 1989-es kormányelkötelezés szerint ehhez alapjuttatásokat, pénzügyi forrásokat a kormányzat nem is kíván biztosítani. Ajka II. esetében ez a mutató a belföldi megtérülési kamatláb csak 5,6% tehát messze van ettől a 12%-os küszöbszinttől. Ez a tanulmány az Ajka II. beruházást, a bányanyitást a jelenleg tervezett formában nem javasolja megvalósítani. A jelenleg működő ajkai széntermelés 2000-ig számottevően nem fog csökkenni, biztosítja ezzel az összes szénigényhez való hozzájárulást és ennek megfelelően a foglalkoztatást is.
A gazdaságtalan szénbányák kimerüléséből és bezárásából adódóan mintegy másfél-kétmillió tonna a várható éves kiesés, jeleztem, hogy ez 10% alatti. Ezzel szemben az Ajka II. bányánál kedvezőbb adottságú, jobb minőségű Márkushegy III. és a balinkai mezőbővítés fogja majd ellensúlyozni a kieső volumeneket kb. bő egymillió tonna mennyiségben. A két érték közötti különbség az összes mai termelés 2-3%-a.
Látható, hogy az energiaellátás emiatt az Ajka II. bánya nélkül is biztosított, és ahogy jeleztem, a foglalkoztatási problémák abban a konkrét régióban nem fognak jelentkezni.
A pénzügyi források az ezredfordulóig szükséges bányafejlesztésekhez rendelkezésre állnak, az árrendszer módosításával szintén kedvező közgazdasági helyzetbe kerültek a szénbányák.
Konkrét kérdés volt még az energiaszűke: nyilvánvalóan egy új alaperőmű létesítése a következő 2-3 évben eldöntendő, hiszen a három létező megoldás – atomerőmű, szénhidrogén, szénerőmű, ligniterőmű – jelenti majd a szükséges belépő kapacitást, ez ezután nagyon gyorsan eldöntendő kérdés.
A közelben meglévő erőműről annyit, hogy szalagos szállítás esetén mintegy 100 Ft/tonna értékben a szállítás megoldható akár 15-20 km-ről is gazdaságosan. A minisztérium nem látja szakmai vita tartásának akadályát, amennyiben szükséges, a konkrét körzetben erre megfelelő fórum keretében a tárca rendelkezésre.
Köszönöm válaszom elfogadását. (Derültség, taps.) Bocsánat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem