G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)

Teljes szövegű keresés

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Interpellációmat február 28-án nyújtottam be, és most április 9-e van. Azóta sok minden történt, de interpellációm, sajnos, nem évült el.
Hogy az eddigi és az esetleges további félreértéseket elkerüljem, elöljáróban, az interpellációt megelőzően, két mozzanatot fontos e tárgyban említenem.
Először: többen, magas kormánykörökből is úgy nyilatkoztak, hogy aki az adósság kérdését firtatja, az bolsevik módon gondolkodik. Szeretném leszögezni, hogy Lech Walesa a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető bolsevik típusú gondolkodónak. (Zaj.)
A másik mozzanat: minden tréfás és komoly híresztelés ellenére, én soha nem mondtam olyat, hogy tagadjuk meg az adósság törlesztését. Akik az elmúlt évtizedekben nem alázták hazugsághoz az anyanyelvet, azok pontosan tudják, hogy a megtagadás elismerése lenne annak, hogy ez az adósság a nép adóssága. Amit nem ismerünk el, vagyis ami nem a népé, azt nem kell, nem is lehet megtagadni.
Én, tavaly december 17-ei parlamenti beszédemben azt hangsúlyoztam, hogy mivel ez az adósság bizonyíthatóan nem a nép adóssága, azonnali, érdemi tárgyalásokat kell kezdeni. Tehát tárgyalásokat kezdeményeztem, sajátosságaink szerint, a magyar sajátosságokat figyelembe véve – nem lemásolva egyetlen országot sem.
Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációmban röviden, lényegre törően szólok. Pontos, ellenőrizhető, számszerű adatokat kérek. Kérem, hogy a szerződések másolatait és a teljes dokumentációt juttassa el a pénzügyminiszter úr hozzánk, képviselőkhöz, így közvetve a választópolgárokhoz, a magyar néphez.
Kérdéseim a következők:
1. Mikor, milyen bankoktól, milyen összegeket vettek fel a keleti és a nyugati körök helytartói?
2. Milyen feltételekkel kötötték az egyes szerződéseket?
3. Tételesen mire vették fel, és mire fordították ezeket az összegeket?
4. Kik írták alá a hitelszerződéseket, és kik voltak a tanácsadók?
5. Pontosan mennyi adósságot fizettünk már vissza, és mennyi van még hátra?
6. Mennyi kamatteher van összesen, és mennyit fizettünk már vissza?
7. Hányszorosát fizettük vissza eddig a felvett össszegnek, és így mekkora hasznot húztak a hitelezők mindeddig?
Kérdéseimet azért intéztem a pénzügyminiszter úrhoz, mert határozott véleményem, hogy a Kádár-rendszer homályos és hosszú távon nyomorba döntő adóssága nem terhelhető a társadalmi változások után sem jogilag, sem politikailag, sem erkölcsileg a diktatúrát kényszerűen viselő magyar népre.
Várom a miniszter úr válaszát, köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem