SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének álláspontját az általános vita elején Hack Péter már részletesen kifejtette. Felszólalásában megígérte, hogy a felszólalásában érintett lényeges kérdésekről módosításokat fogunk előterjeszteni. Bejelentem, hogy ez a módosítás-csomag elkészült, 19 különböző indítványt tartalmaz, és 2100-as sorszám alatt kiosztásra is került.
Az elkövetkezőkben csak néhány lényeges kérdéssel kívánok foglalkozni a módosító indítványaimból, hiszen azoknak jelentős része ésszerűsítés, technikai egyszerűsítés, a koncepciónak a továbbfejlesztését jelenti, s ezeknek nincs különösebb jelentősége az általános vitában. Fontos azonban néhány olyan kérdés, amelyet itt is el kell mondanunk.
A cím tekintetében határozottan le kell szögeztünk azt – összhangban egyébként a Vastagh Pál által elmondottakkal –, hogy a jelenlegi törvényjavaslat még nem teremti meg Magyarországon a közigazgatási bíráskodást, csak kiterjeszti a közigazgatási határozatoknak a bírósági felülvizsgálatát. Ennek megfelelően célszerű önmagában a címnek a módosítása.
Ezzel teljes mértékben összhangban van az a másik indítványunk, hogy ennek a törvénynek az ideiglenes jellege magából a törvényből kitűnjék, és a hatálya csak ennek az évnek a végéig tartson. A megelőző állapot is tulajdonképpen ideiglenes volt, meg kellett alkotni az új törvényt, hogyha e jelenlegi, véglegesnek semmiképpen nem tekinthető törvény időbeli hatálya nem lenne korlátozva, akkor elképzelhető a jelenlegi törvényhozási hajszában, hogy a végleges és megnyugtató rendezés hosszabb időkre elhúzódna.
Javaslataink hatásköri tisztázást is tartalmaznak, ez összhangban van a kisgazdapárti Szabó János és a fideszes Áder János által felvetett problémával is, azaz az Alkotmánybíróságnak és a közigazgatási ügyekben eljáró bírósági tanácsoknak a hatásköri ütközését is valamilyen formában próbáljuk tisztázni, a hatásköri átfedéseket megkíséreljük a módosító indítványainkkal eltüntetni.
Rendkívül lényegesnek tartjuk azt, hogy a törvényjavaslat 15. szakasz 3. bekezdésében tervezett feljogosítás, az, hogy az igazságügy-miniszter a Legfelsőbb Bíróság elnökével egyetértésben meghatározhassa a rendelettel a közigazgatási ügyszakba tartozó ügyek körét, ne kerülhessen be a törvénybe. Rendkívül aggályosnak tartjuk jogalkotási szempontból azt, hogy egy ilyen rendkívül fontos kérdésben, amelyet egyébként az Alkotmánybíróság már minisztertanácsi rendelettel helyezett hatályon kívül, az Országgyűlés jelenleg minisztert jogosítson fel a kör meghatározására. Ezért mindenképpen ragaszkodunk ahhoz, hogy ez a feljogosítás ne kerülhessen be, ezt a kört a módosító indítványainkkal megkíséreljük úgy meghatározni, hogy maga az Országgyűlés foglaljon ebben a kérdésben állást.
Fontosnak tartjuk a személyi kizárások kérdésében azt, hogy az államigazgatási – most már közigazgatási – szervek dolgozói hosszabb ideig ki legyenek zárva azokból az ügyekből, amelyekben még a közigazgatási feladatkörükben jártak el, ha átkerültek esetleg a közigazgatási bírósághoz. Garanciális szabály a módosító indítványunk, hasonlít a korábban bíróként működő jelenlegi ügyvédek, jogtanácsosok alkalmazási tilalmához, illetőleg korlátjához.
A mostani vitában megdöbbenéssel hallottuk a költségvetéssel kapcsolatos problémákat. Egészen egyszerűen nem tudjuk megérteni a Szabad Demokraták Szövetsége részéről, hogyha 1989. október 23-án az Alkotmány tartalmazta, hogy ezt a kérdést meg kell oldani, akkor az elmúlt évnek a költségvetésébe a várható kiadások miért nem kerültek be. Teljes mértékben egyetértek Remport Katalinnak, illetőleg a bizottságnak azzal a felvetésével, hogy ezt a költségvetési keretet semmiképpen nem a költségvetési tartalék terhére kellene valamilyen formában biztosítani, ugyanakkor azonban azt kénytelen vagyok hangsúlyozni, hogy erre a költségre számítani kellett, ezt be kellett volna már építeni az ez évi költségvetésbe. Sajnos ez elmaradt, és ezt nagyon nagy hibának tartjuk.
Meg kell azonban jegyeznünk azt is, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége részéről a jogállamiság felé tett úton rendkívül fontosnak tartjuk minden tekintetben a bírósági munka feltételeinek biztosítását, az igazságszolgáltatás működőképességét, hiszen a jogállamiság hatékony, kitűnő szakemberekből álló és jól felszerelt bíróság nélkül nem képzelhető el. Ugyanakkor azonban kénytelenek vagyunk azt is megjegyezni, hogy a költségvetési törvény vitája során az alkotmányügyi bizottságban már az elmúlt év végén számításokat végeztünk, amelyek szerint az igazságszolgáltatás nem a költségvetés eltartottja, hanem befizet a költségvetésbe. Csak a gazdasági pereknek az illetékbevétele meghaladta az egész igazságügyi tárcának a költségvetési kiadásait. Ezt a körülményt mindenképpen figyelembe kell venni annál, hogy az igazságszolgáltatásnak a működőképességét valamilyen formában biztosítani kell. Nem tudom, mi a megfelelő megoldás, ezt mindenképpen a kormányzati tevékenység keretében, a költségvetés előkészítése során meg kellett volna tenni, és teljes mértékben megdöbbenéssel látjuk azt, hogy ebből most 1991. áprilisában még ilyen viták alakulhatnak ki, mint amilyennek most voltunk tanúi. Köszönöm szépen. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem