VARGA ZOLTÁN (MDF)

Teljes szövegű keresés

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen rövid ideig szeretném igénybe venni a Ház figyelmét, annál is inkább, mert Békés megyében az átlagéletkor 10 évvel kevesebb ma is, mint például Győr-Sopron megyében. Azt hiszem, hogy ez a tény ha nem is kizárólag az arzénes ivóvíznek a számlájára írható, mindenképpen olyan alkotóelemmel bírkózunk most itt a Parlamentben, ahol az arzénes mérgező ivóvizek megszüntetésével esélyt adunk ennek a vidéknek, ennek a depressziós térségnek, hogy emberhez méltó körülmények között egyenlő esélyekkel élhessenek ezen térség lakói is.
Úgy gondolom, nem árt néhány dolgot napjaink eseményeiből a tisztelt Ház színe elé hozni, annál is inkább, hogy világosan látható és érzékelhető legyen, hogy nem lesz könnyű dolga a Kormánynak e feladat végrehajtásakor. Nem lesz azért sem, mert bár tavaly, a Parlamentbe kerülésünk után én magam felkerestem a Környezetvédelmi Minisztériumot, és tájékozódtam a várható fejleményekről, azóta is a folyamatos munkának nagyon sok akadálya volt, többek között a helyi önkormányzatokban bekövetkezett változások, valamint egyfajta pénzhiány, amelyről Szokolay Zoltán az előbbiekben néhány szót ejtett.
Ami azonban ma tény, a legfrissebb információk szerint, hogy jelen pillanatban a december 31-éig meghatározott feladathoz, miszerint az összes településen az arzéntartalom maximum a megengedett érték kétszerese lehessen, ehhez a ne túl hivalkodó programhoz is hiányzik 92 millió forint.
Annak ellenére, hogy a költségvetési tervezetben 225 millió forintot biztosított erre a Kormány, ismerve az előző évek gondjait, problémáit. Azt hiszem, hogy a 92 millió forint hiánya nehéz és fáradságos számolgatásokat, tervezéseket tesz majd szükségessé ahhoz, hogy valóban megoldódjanak ezek a kérdések.
Pap János képviselő úr egyébként nagyon helyesen felkarolta ezt a problémát, és ha jól emlékszem, akkor Szarvas város ivóvízgondjaival kezdődött ez a probléma. Szeretném elmondani, hogy Szarvas város gondjai változatlanul megvannak, azonban a tervezett Orosháza és környéki kis térségű vízműhöz csatlakozási lehetőséggel megoldható ez a probléma. Orosháza környékén elsősorban Gádoros és Nagyszénás lakói szenvednek az arzénes ivóvíztől, Szarvas városnak lehetősége kínálkozik most az úgynevezett Maros hordalékkúpján létesítendő vízműhöz csatlakozni abban az esetben, ha az önkormányzat 30-35 millió forinttal ebbe a programba be tud kapcsolódni.
Úgy hiszem, hogy a két összeg együttesen 130-140 millió körüli többletköltségről ad hírt, és ehhez, gyanítom, hogy sem Szarvas város önkormányzatának, sem a megyei önkormányzatnak nem lesz megfelelő pénzmennyisége.
Ezen problémák ismeretében még arról szeretnék szólni, hogy pályázatot írt ki a megyei önkormányzat a vízminőség-javító program ezévi végrehajtására. Egy kicsit gyanakodva fogadom a hosszú határidőt, hiszen május végéig lehet pályázni, és jelenleg már 12 pályázó jelentkezett a program végrehajtásához. Azért aggódom csak, mert december 31-én nagyon jó lenne, ha a Dél-Alföld, ezen belül Békés megye térségeiben nem pezsgővel, hanem végre tiszta, egészséges ivóvízzel koccintanának az ott lakók.
Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem