TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A dél-alföldi települések ivóvizének minősítéséről és az egészséges ivóvízellátási programról szóló önálló képviselői indítvánnyal kapcsolatban a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium is meg van szólítva, bár meg kell, hogy mondjam, az ivóvizek minősítése a Népjóléti Minisztériumhoz tartozik, az egészséges ivóvízellátás pedig az önkormányzatok, a Népjóléti Minisztérium, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, de az utóbbi társminisztérium nem lévén jelen, megpróbálom az ismereteim szerint röviden tájékoztatni önöket a rendelkezésemre álló információkról.
A képviselő úr is említette a 3365/1983. számú minisztertanácsi határozatot, ami szerint 8 évvel ezelőtt elindított programról van szó. Azoknak a településeknek az ivóvízminőség javítását célozta ez a program, amelyek vizében az arzén a határérték kétszeresét meghaladta. Természetes – itt szeretnék reagálni a képviselő úr felvetésére –, ezekből kimaradtak mindazok a települések, ahol az arzéntartalom nem érte el ezt a kétszeres koncentrációt. A program tulajdonképpen komplex ivóvízminőség javítását is célul tűzte ki, új technológiák kidolgozásával, új vízbázisok keresésével, és ez a program két lépcsőben valósította volna meg az elképzeléseket. Az első lépésben az arzén koncentrációját a kétszeres határérték alá kellett volna leszorítani, második lépcsőben pedig egyáltalán az arzéntartalom visszaszorítása lett volna a cél.
Tudomásom szerint a program végrehajtása az előirányzattal szemben mintegy 2-3 éves késésben van a pénzügyi lehetőségek hiánya miatt, amire az előző felszólaló képviselőtársam is utalt. Mivel az ivóvízben lévő arzén hatása a legkárosítóbb az emberi szervezetre, ennek a programnak az elsődlegességét biztosítani kell feltétlenül. Ha lehetséges, további pénzügyi fedezet biztosításával meg kellene gyorsítani a program végrehajtását.
A Dél-Alföldön és másutt is gondok vannak az arzéntartalmon kívül az ivóvíz minőségével is. Ezeket a problémákat a pénzügyi lehetőségektől függően és kiemelten kellene kezelni. Mindezt a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium szorgalmazza hatáskörétől függetlenül is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem