GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2254-es számon most osztottak ki egy módosító csatlakozó indítványt, amelyet ma adtam be. A csatlakozó módosító indítvány Szigethy István képviselő úrnak az indítványához csatlakozik, a 10. §-sal foglalkozik. Én kiegészíteni javaslom ezt a paragrafust, amely a kizárólagos állami tulajdon körét sorolná föl, egy új ponttal, amelyik az ország kulturális és természeti örökségének jogszabályban meghatározott körére terjedne ki.
Ehhez kapcsolódik a 6. §-t módosító indítványom, amelyik az ingatlantulajdonosok tulajdonának korlátozásáról és az ehhez kapcsolódó korlátozási kártalanításról szól. Sajnos nem vagyok jogász, nem foglalkoztam behatóbban ezzel a törvényjavaslattal, viszont szombat este, régészekkel beszélgetve rájöttem arra, hogy ez a pont, ez a 6. §, ami a 909-es törvényjavaslatnak a 3. oldalán található, ez tönkre fogja tenni a magyarországi múzeumi hálózatot. Az ország tele van régészetileg védett területekkel, amelyek feltárásra várnak vagy feltárás után is védelem alatt maradnak, mert föld alatti objektumok művelési korlátozást kívánnak meg.
Az eredeti Polgári Törvénykönyvben eredetileg ugye az volt, hogy az ingatlan tulajdonosát korlátozási kártalanítás illeti meg a jogszabályban meghatározott kivételekkel. Itt viszont ez a beszúrt félmondat, ez ugye eltűnik, és itt csak annyi van, hogy korlátozás esetén az ingatlan tulajdonosát megfelelő kártalanítás illeti meg.
Semmilyen kivételt nem enged meg, sőt, az indokolásban ki is mondja, hogy "jogszabályi eltérést nem engedő" szabályozás lenne ez. Ezek nagyon szép, tiszta jogelvek, de megkérem a tisztelt jogászokat, próbáljanak a hazai valóságra is rátekinteni. Melyik múzeumnak vagy melyik természetvédelmi hatóságnak lesz arra pénze, hogy korlátozási kártalanításokat fizessen?! Az alapműködésükhöz elegendő pénzt sem kapják meg ma! Egyszerűen nem lesz forrásuk arra, hogy fönntartsák ezeknek a területeknek a védettségét, a nemzeti kulturális örökségnek egy jelentős része egyszerűen el fog tűnni, mert a fizetésképtelenség miatt a védettségeket meg fogják szüntetni. Vonatkozik ez a természetvédelemre és a műemlékvédelemre is.
Tehát én nem azt akarom, hogy egy ilyen megfoghatatlan fogalom legyen a polgári törvénykönyvben, jogszabályban leírt kivételekkel illessen meg a kártalanítás, hanem pontosan megpróbáltam megfogalmazni: "Az ország természeti vagy kulturális öröksége megóvása érdekében elrendelt korlátozások kivételével az akadályoztatás mértékének megfelelő kártalanítás illeti meg a korlátozott tulajdonost."
Én remélem, hogy a miniszterelnök úr mint egykori múzeumigazgató (derültség) támogatni fogja ezt a javaslatomat, és átlátja fontosságát. S szeretném megkérni a tisztelt Házat, hogyha a szavazásra kerül a sor, akkor támogassák ezt az indítványt, mert különben lehetetlen helyzetbe kerülnek a nemzet természeti és kulturális örökségéért felelős szervezetek, néhány hónap alatt az összes jelentősebb védettséget fel kell oldaniuk a magán- vagy szövetkezeti tulajdonban lévő területeken, mert nem fogják tudni ezt megoldani, semmilyen forrásuk nincs erre. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem