HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Államtitkár Úr! Arra a kérdésre, hogy alapellátás-e a kérdéses tevékenység, nem jogszabály szerint tudok válaszolni, de azt hiszem, hogy vitathatatlanul az, ha azokra a településekre gondolunk, ahol az infrastruktúra részeként kell tekinteni. Ahol megszűnik az élet ezek nélkül, ahol nincs telefon, nincs más ellátás, ott, azt hiszem, nélkülözhetetlen a mindennapi élethez az autóbusz-közlekedés. Vannak falvak most már a körzetemben, csak egy-kettőt, Tornabarakony és a Szuha völgye, van olyan falu, ahol például egy héten kétszer tud felmenni az autóbusz. Hát azt hiszem, a XX. században döbbenetes ilyen dolgokról hallani. A Szuha völgyében pedig megszüntettek járatokat, már alig-alig lehet megközelíteni egyes településeket.
Az információink valószínű, valamelyikünké téves, mert én úgy tudom, hogy egyedül ami fogyasztói árkiegészítés, az tulajdonképpen a bérletek árát téríti meg, azt a különbséget, amelyben a diák-, tanuló- és a dolgozói bérletek áránál lévő különbség jelentkezik. Ezt kapja a Volán Vállalat, ez tulajdonképpen nem a Volán Vállalat gazdálkodását befolyásoló tényező, egy szociális juttatás a lakosság részére.
Valóban, takarékosabban gazdálkodhatnak a Volán vállalatok is, de ahogy említettem, az a járműpark, amivel kénytelenek gazdálkodni, már megtakarításra nem ad lehetőséget. Az üzemanyagárak változásában, a gázolaj árának a változásában teljesen ki vannak szolgáltatva az OKGT-nek, befolyásolni a költségei közül ezt a legtetemesebbet nem tudják. Tehát éppen ezért a távolabbi kilátások: 1992, és majd amikor a koncessziós törvény hatása érvényesülhet, az olyan távoli, ezeknek a településeknek ma és holnap van szükségük erre az ellátásra, ezeknek a vállalatoknak ma és holnap kell biztosítaniok a gazdálkodás feltételeit, ezzel nem lehet várni.
Éppen ezért én nagyon kérem képviselőtársaimat, ezt a döntést ne politikai döntésként kezeljük. Ez egy nagyon hétköznapi, de nagyon fontos döntés, megérne annyit, hogy mielőtt végleges döntést tudunk hozni, szakértőkből álló bizottság állapítsa meg véglegesen, valóban gazdaságtalan-e ez a tevékenység, és egyáltalán gazdaságossá tehető-e a jelenlegi körülmények között. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem