WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság nevében szeretnék szólni.
Az önkormányzati bizottság ma délelőtt ülést tartott, és a kárpótlási törvényhez benyújtott 2089-es számú csatlakozó módosító indítványcsomag 3. pontját tárgyalta meg, amely a most már többek által érintett önkormányzati lakásvagyonnal foglalkozik.
A módosító javaslat lényege az, hogy az önkormányzati lakásokat kárpótlási jegy ellenében meg lehet vásárolni gyakorlatilag, magyarra fordítva a szót.
A bizottság többsége támogatja ezt a módosító javaslatot. Szeretném azonban a kisebbség, a bizottság kisebbségének a véleményét ismertetni, hogyha erre lehetőséget kapok.
A bizottságban helyet foglaló ellenzéki pártok egyöntetűen nem értettek egyet ezzel a módosító indítvánnyal. Részben azért, amit Szigethy István képviselőtársam már elmondott. Egyetértünk Szigethy István képviselőtársammal abban, hogy ez a módosító javaslat önkormányzati alapjogokat sért, sérti az önkormányzatok tulajdonnal való szabad rendelkezési jogát, és ezért ez a javaslat mindenféleképpen kétharmados szavazást igényel. A véleményünk szerint korlátozza az önkormányzatok tulajdonnal való szabad rendelkezési jogát, egyetértve azzal, amit Szigethy István másodszorra elmondott, teljes mértékben azonos a véleményünk ebben.
Az a véleményünk, hogy megkülönböztetést tesz a tulajdonosok között Magyarországon. Semmilyen más tulajdonost nem kötelez arra ez a javaslat, illetve a kárpótlási törvény, hogy kárpótlási jegyet elfogadjon, kivéve az önkormányzatokat és a termelőszövetkezeteket. Tehát az önkormányzatok szempontjából ez egy diszkriminatív megkülönböztetés.
És egy harmadik, nagyon nyomós érv: véleményünk szerint az állam által korábban okozott károk kárpótlásának a finanszírozását ezzel részben az önkormányzatokra hárítja a kárpótlási törvény, amennyiben ez megszavazásra kerül, és ezért ezt a módosító javaslatot a bizottság kisebbsége nem tudja támogatni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem