SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke:
SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Amit Salamon elnök úr elmondott, végeredményben a bizottságnak a ma délelőtti együttes ülésén valamennyi kérdésben elfoglalt álláspontja, részben a jelentésben, részben a kiegészítő jelentésben megjelenik. Azok valóban nem igényelnek különösebben részletesebb kommentárt.
Szigethy képviselő úr felvetésével kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy a gazdasági bizottság előtt már a benyújtás előtti témáknál is tisztázást nyertek, amiket ő az önkormányzati tulajdon korlátozásával kapcsolatban felvetett. Nem vitatjuk egy pillanatra sem azt, hogyha az önkormányzati tulajdonnal kapcsolatban olyan jogszabály kerülne kodifikálásra, mely korlátozná az önkormányzatoknak a saját tulajdonukkal való rendelkezési jogát, ez kétharmados törvény lenne.
Megítélésünk szerint azonban az, hogy az önkormányzatok belátásuk szerint eladják a tulajdonukat, s ezért a tulajdonért kárpótlási jegyet is elfogadjanak, nem korlátozás, mert nem kötelezi az önkormányzatokat, vételi jog előírva nincsen az önkormányzatokkal szemben. Ebben az esetben tehát nem kétharmados törvényről van szó, hanem egyszerűen a két fél belátására van bízva, hogy ilyen feltételekkel kötnek-e üzletet, ilyen értelemben tehát semmilyen jogkorlátozása nincsen az önkormányzatoknak, ezért ez nem tartozik a kétharmados törvények közé. Akkor tartoznék, ha az önkormányzatok kötelező eladással rendelkeznének a lakás ügyében kárpótlási jegy fejében. Ez azonban a törvény szövegében sehol nem szerepel. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem