ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! A házbizottság korábban hozott – ismert – általános érvényű állásfoglalása alapján indítványozom a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az önálló indítványt tűzze napirendjére. Határozathozatal következik. Most kérem szavazatukat. (Megtörténik.)
Megállapítom, hogy hat államtitkári szavazattal, az Országgyűlés 250 szavazattal 8 tartózkodás mellett az önálló indítvány napirendre tűzése mellett foglalt állást.
Mint hallottuk, az előterjesztők kivételes eljárást indítványoznak. Emlékeztetem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kivételes tárgyalás kérdésében az Országgyűlés vita nélkül határoz, és hogy a pozitív döntéshez a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
Kérdezem tehát az Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy az előterjesztést kivételes eljárás keretében tárgyalja az Országgyűlés. Most kérem szavazatukat. (Megtörténik.) Köszönöm. Megállapítom, hogy az Országgyűlés a hat államtitkári szavazattal, 251 szavazattal 9 tartózkodás mellett a kivételes eljárás mellett foglalt állást.
Az előterjesztők kérték a tárgyalás sürgősségének kimondását is. Ehhez, mivel a kivételes eljárást elfogadták, ugyancsak szükséges a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata. Most erről fogunk határozni. Most kérem a szavazatukat. (Megtörténik.) Megállapítom, hogy az Országgyűlés a hét államtitkári szavazattal, 256 "igen" szavazattal 8 tartózkodás mellett a sürgősséget is kimondta a javaslat tárgyalására.
Emlékeztetem képviselőtársaimat, hogy a kivételes és sürgős tárgyalás esetén nyolc nap áll rendelkezésre módosító javaslatok benyújtására. A Házszabály 49/C §-ának (1) bekezdése alapján az alkotmányügyi bizottságot jelölöm ki a törvényjavaslat vitájának lefolytatására.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy ezek után ismertessem mai munkanapunk programját.
Először a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló törvényjavaslat részletes vitájára kerül sor, majd a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény módosításáról és az 1990. évi országgyűlési választásokon minősített pártok részére központi székház juttatásáról szóló törvényjavaslat megtárgyalása következik. Ez után a Magyar Köztársaság Alkotmánya 32/D §-ának hatályba léptetéséről rendelkező javaslat, valamint a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat együttes általános vitájának folytatására, lezárására kerül sor. Reményeink szerint még az ebédszünetet megelőzően sor kerülhet a szövetkezetek gazdálkodásával kapcsolatos egyes ideiglenes szabályokról szóló törvényjavaslat határozathozatalára. Kérem, hogy legyenek erre figyelemmel a Ház határozatképességének fenntartásával.
Ezt követően, a szokott időpontban, 14 óra után, az interpellációk illetve a kérdések hangzanak el.
Az elfogadott tárgysorozat szerint az interpellációk után soron következne a társadalombiztosítási rendszer megújításának koncepciójáról és a rövid távú feladatokról szóló jelentés általános vitájának folytatása, tekintettel azonban arra, hogy a szociális bizottság e tárgykörben folytatni kívánja a bizottsági vitát, e napirendi pont tárgyalására értelemszerűen a jövő heti ülésünkön kerül sor.
A délutáni szünet után előreláthatólag az államháztartásról szóló törvényjavaslat, továbbá az államháztartási törvény hatályba lépésével kapcsolatos feladatokról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájának folytatása következik, majd – ismét a határozatképességet megkívánó módon – a Magyar Köztársaság, a Bolgár Köztársaság, a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, Románia és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége hagyományos fegyveres erőinek nemzeti szintjeiről szóló, Budapesten 1990. november 3-án aláírt megállapodás megerősítésével foglalkozó országgyűlési határozati javaslat vitája és határozathozatala következik.
Végül, a képviselőcsoportok jelölésének benyújtásától függően, személyi javaslatok, azaz bizottsági tagok megválasztása zárja mai munkanapunk programját.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem