SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szájer Józseffel párhuzamosan a katonai bíróságokkal kapcsolatos bírósági szervezeti törvény módosításának ugyanarra a gyöngéjére találtunk, és más-más megoldási módokkal ugyanannak, a véleményünk szerint alkotmánysértő megoldásnak a kiküszöbölésére tettünk javaslatot.
Végül, amikor úgy látszott, hogy az egyik kísérletünk sem vezet eredményre az alkotmányügyi bizottság ülése után, közösen adtunk be egy olyan kompromisszumos megoldást, amellyel úgy tűnik, az Igazságügyi Minisztérium is egyet tud érteni, és amely ezt a törvényt esetleg meg tudja menteni.
A probléma a következő. Abból a gyakorlati megfontolásból, hogy a civil bíróságok szervezetébe beépülő katonai bírák munkaideje jobban ki legyen használva, a törvényjavaslat egy olyan megoldást vezetne be, amelynek értelmében ezek a katonai bírák bármiféle civil büntetőügyben eljárhatnak. Az Alkotmány 50. szakasz (3) bekezdése szerint a bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve. Ha civil ügyekben olyan katonai bíró járna el, akinél másfajta függés, katonatiszti függés is van, véleményünk szerint ez mindenképpen alkotmánysértő lenne.
Szájer József foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy ilyen megoldást esetleg a katonai diktatúrák vezetnek be. Nekem az a benyomásom, hogy esetleg statáriális ügyekben vezetnek be, egyszerű civil büntetőügyekben nem tudom, ilyen előfordult-e bárhol az igazságszolgáltatás keretében.
Meg vagyunk győződve, hogy ez az Igazságügyi Minisztérium részéről egészen egyszerűen egy kellően végig nem gondolt javaslat volt csak, és nem bármiféle hátsó szándék lett volna mögötte, mert az elég ijesztő lenne.
A módosító indítványunk ennek a kérdésnek két megoldását javasolta. Az egyik megoldás, amelyet az én javaslatom tartalmazott, hogy azok a katonai bírák, akik a most megszűnő katonai bíróságok keretei közül átlépnek a civil büntetőbíróságok keretei közé, ne legyenek tovább hivatásos tisztek, hanem kerüljenek tartalékos állományba. A másik megoldás Szájer Józsefé, amely egészen egyszerűen az osztrák vagy a német mintának megfelelően valamennyi katonai ügyet civil büntetőbíróságok elé utalna.
Ennek a javaslatnak a másodfokot, a legfelsőbb bíróságot érintő részére minden valószínűség szerint megfelelő megoldás születik, hiszen a legfelsőbb bíróság elnöke saját maga kezdeményezte, hogy az alkotmányügyi bizottság egy olyan módosítójavaslat-csomagot terjesszen elő, amely egészen egyszerűen a legfelsőbb bíróságon, tehát a másodfokon megszünteti a katonai bíráskodást, a katonai ügyeket civil bírák fogják előreláthatólag tárgyalni. Ennek nagyon örülünk.
Ugyanakkor azonban az alkotmányügyi bizottságban nem született kompromisszumos megoldás arra, hogy katonatisztek civilek büntetőügyeiben ne járhassanak el első fokon. Miután az alkotmányügyi bizottságban Szájer Józseffel előterjesztettünk egy olyan szóbeli indítványt, hogy az alkotmányügyi bizottság tegye magáévá ezt a javaslatunkat, hogy a katonai bírák, ha megtartják a hivatásos tiszti minőségüket, civilek büntetőügyeiben ne járhassanak el, nos, reméltük, ez a módosító indítvány alkotmányügyi bizottsági indítványként ide fog kerülni a Parlament elé. Sajnos a bizottságtól nem kaptuk meg akkor ezt a támogatást, ezért kénytelenek voltunk Szájer József egy másik módosító indítványához csatlakozóan csatlakozó módosító indítványt előterjeszteni, amelynek ez a lényege.
Megnyugvással vettük tudomásul, hogy az Igazságügyi Minisztérium részéről maga a miniszter úr folyosói beszélgetésben arról tájékoztatott minket, hogy el tudja fogadni ezt a csatlakozó módosítási indítványos, kompromisszumos javaslatunkat. Ha ez így lesz, abban az esetben a bírósági szervezeti törvényt módosító részében ez a katonai bíróságok felszámolását, megszüntetését szolgáló törvénycsomag keresztül fog menni, törvény lesz.
Mivel azonban ez kétharmados törvény, már az alkotmányügyi bizottságban bejelentettük, hogy sem a FIDESZ részéről, sem a Szabad Demokraták Szövetsége részéről nem tudunk támogatni olyan törvényjavaslatot, amely a katonai bíróságok megszüntetésének a címe alatt lehetővé tenné, hogy bármiféle civil büntetőügyben katonai bírák, katonatiszt katonai bírák járhassanak el. Úgy érezzük, hogy a magyar jogállamiság nemzetközi megítélése szempontjából óriási hibát követnénk el, ha ilyen törvényt a Parlament meghozna.
Ezért mind a FIDESZ, mind pedig mi, ha ezeket a kompromisszumos módosító javaslatainkat a Parlament nem szavazná meg, kénytelenek lennénk a törvényjavaslat ellen szavazni, és ebben az esetben a kisebbik rossz maradna, azaz a katonai bíróságok megmaradnának katonai bíróságoknak, mint voltak eddig.
Bízunk azonban abban, hogy ennek a kérdésnek a jelentőségét mind a minisztérium, mind a még nem nyilatkozott Magyar Szocialista Párt, illetőleg a kormánykoalíció felelősen gondolkodó képviselői is kellően átérzik, és ennek megfelelően bízunk benne, hogy valamely kompromisszumos módosító indítványunk meg fogja kapni a kétharmados támogatottságot. Ezzel pedig lehetőség nyílik arra, hogy az ellenzéki pártok is meszavazzák ezt a törvényt, és így keresztülmehessen a Parlamenten. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem