SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház!
A katonai bíróságokat megszüntető 861-es és 863-as számú törvényjavaslatokhoz nyújtottam be módosító indítványokat a FIDESZ részéről.
Az első, 861-es számú bírósági szervezeti törvényhez kapcsolódó koncepcionális javaslatom szerint a katonák feletti büntető bíráskodás teljesen a civil bírákhoz kerülne, ahogy ez több európai országban meghonosodott. Elfogadása esetén a bíróság előtti egyenlőség és a bírói függetlenség nem sérülne. A katonai függelemben részben megmaradó katonai bíróknak a Kormány javaslata szerinti megtartása ezt a veszélyt ugyanis fenntartja, és rontja az egységes büntető ítélkezés esélyeit. Pedig az egységes ítélkezés a büntető igazságszolgáltatás egyik fő elve. Különösen fontos ez egy sorozáson alapuló hadseregnél.
Javaslatom kompromisszumos jellegű, elfogadom ugyanis a Kormánynak azokat az érveit, hogy a katonai ügyek megítéléséhez bizonyos háttértudásra és tapasztalatra van szükség az eljáró bíró részéről. Nem kell azonban, hogy maga is katona legyen a bíró, hiszen ez a tudás civilként is megszerezhető, mint ahogyan ez nagyon sok más ügyszakban is megtörténik.
Ezt a célt kívánja szolgálni az az indítványom, amely a katonai tanácsokat megőrizné a Kormány javaslatából, de ezeket a katonai tanácsokat civil bírók alkotnák.
Tisztelt Ház!
Az alkotmányügyi bizottságban született kompromisszum alapján benyújtott bizottsági javaslat esélyt ad arra, hogy a legfelsőbb bíróság szintjén az én elképzelésem szerint civil bírák járjanak el a katonai büntetőügyekben. Ezt a FIDESZ részéről támogatjuk, mert így legalább másodfokon érvényesülne a civil ellenőrzés.
Azt azonban már nem tudjuk támogatni és elfogadni, hogy amennyiben megmaradnának a katonai bírák a megyei bíróságon, akkor azok civil ügyekben is eljárhassanak.
A törvényjavaslat 2. §-ában szereplő, tervezett új (6) bekezdés olyan radikális visszalépést jelentene a magyar büntető igazságszolgáltatásban, amelynél horribile dictu még az is jobb, hogyha a régi katonai bíróságok megmaradnak.
A katonai bíráskodás különbíráskodás jellegére ugyanis vannak érvek és összehasonlító példák. Nem tudok viszont érveket találni arra a módosításra, amely a civil bíráskodás katonásítása mellett szólna. Ehhez a Kormány sem talált érveket. Hiába kerestem az ezt igazoló indokokat a törvényjavaslat végén. A bizottsági ülésen sem lettem ebben okosabb.
Nem kell ehhez jogászprofesszornak, de még jogásznak sem lenni – felhívom Kónya Imre figyelmét erre a kérdésre –, hogy a dolog kirívó jogállamiság-ellenes vonásait észrevegyük. Képzeljük el, hogy például egy lopásügyben másodfokú eljárásban a vádlott egy katonai egyenruhát viselő katonai bíróval találkozik. A civilek feletti katonai bíráskodás a katonai diktatúrák sajátja.
A bíróságokról szóló törvény kétharmados többséget igénylő jogszabály. A FIDESZ csak ennek a rendelkezésnek a leszavazása esetén tudja az egész törvényhez a támogatását adni. Nem járulhatunk ugyanis hozzá, hogy egy pozitív cél, vagyis a katonai bíróságok megszüntetésével együtt egy ilyen súlyosan alkotmányellenes szabály kerüljön be, mintegy bújtatottan a törvény szövegébe.
Kérem kormánypárti képviselőtársaimat, hogy gondolják végig döntésüket, és támogassák Szigethy Istvánnal együtt benyújtott 3292-es indítványunkat ennek a bekezdésnek az elhagyására.
A büntetőeljárási törvényt szintén garanciasértő módosítással szeretné a Kormány kiegészíteni. 1989. szeptember 27-én a Nemzeti Kerekasztal tárgyalások során kialakult szellemben foglalta törvénybe az akkori Országgyűlés a katonai bírósági hatáskör korlátozását. Kulcsár Kálmán igazságügy-miniszter expozéjából idéznék, ő azt mondja: "A javaslat a büntetőeljárási törvény 303. §-ának módosításával szűkíti a katonai bírósági hatáskört azzal is, hogy a katonai bíróságok hatáskörét a fegyveres erők tagjai által elkövetett katonai bűncselekményekre korlátozza. A katonák által elkövetett közönséges bűncselekmények elbírálása ezáltal tehát a rendes bíróságok hatáskörébe kerül."
A 863-as törvényjavaslat ezt a jogállami szűkítést akarja visszacsinálni. Ki akarja tágítani a katonai büntetőeljárást a szolgálati helyen, illetőleg a szolgálattal összefüggésben elkövetett nem katonai bűncselekményekre is.
Módosító javaslatom ennek az elhagyását javasolja. Kérem, ezt is támogassák. Köszönöm a figyelmet. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem