KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Az elmúlt évben örömmel üdvözöltük a kormány azon lépését, miszerint a könyebb döntéshozatal érdekében a korábbi gyakorlattól eltérően sokkal részletesebb költségvetési törvényjavaslatot bocsátott a rendelkezésünkre. Ez a gyakorlat folytatódik ebben az évben, de sokkal magasabb szinten.
Az előttünk lévő anyag a költségvetési irányelveket, valamint a költségvetési fejezetek előirányzatait tartalmazza. Részletes adatokat tartalmaz a nemzetgazdaság alakulásáról 1990. évtől idáig, összehasonlító táblázatokat tartalmaz az 1990., az 1991. évi várható, valamint az 1992. évi tervezettek vonatkozásában. A GDP-mérlegeket megismerhetjük 1988. évi összehasonlító áron, ezt követően folyó áron, tanulmányozhatjuk a gazdasági szférán belüli jövedelemelosztást, az áralakulásokat.
Ezek alapján elmondhatom, hogy szakmailag egy rendkívül korrekt anyagról van szó. Az 1992. évi költségvetéspolitika fő kérdése a jövedelem-átcsoportosítás szűkítése. Ezen a kérdéskörön belül kiemelten megjelöli az anyag a támogatás-leépítési program folytatását, a felhalmozási kiadások szerény nominális növekedése mellett az elmaradott térségek felzárkóztatását, a társadalombiztosításban a biztosítási ágak szétválasztását, a meglevő központi költségvetési intézményhálózat fejlesztését, az állami feladatok szűkítését, az önkormányzatok beruházásainak lényegesen nagyobb pénzügyi támogatását, az elkülönített állami pénzalapok költségvetési támogatását, amelyben előírás található arra, hogy ez a költségvetési kiadás a 6-7%-ot ne haladja meg, valamint az adósságszolgálati terhek növekedésének mérséklése érdekében az állami privatizációs politika karakterének erősítését.
Tisztelt Országgyűlés!
Mindezek azt bizonyítják, hogy az előterjesztés kellően részletes ahhoz, hogy a költségvetési irányelveket meg lehessen ítélni. Tartalmazza a költségvetési fejezetek előirányzatait. Ennél részletesebb anyagot majd a költségvetés vitájánál szükséges a Ház elé terjeszteni.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági ülésen az Állami Számvevőszék szóban terjesztette elő álláspontját, miszerint a kormány által benyújtott javaslat megfelel a Parlament által szeptember 30-ai határidővel előírt kitételeknek.
Az elhangzottak figyelembevételével bizottságunk támogatja a javaslatot. Egyben tisztelettel kérem az Országgyűlést, minél hamarabb hozzuk meg a határozatunkat, hogy döntésünkkel lehetőséget teremtsünk a kormánynak a továbbdolgozásra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem