KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója:
KATONA KÁLMÁN, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
A gazdasági bizottság első problémája az volt, hogy érdemes-e egyáltalán ezt az anyagot tárgyalni a költségvetés árnyékában, tudunk hatni, vagy sem ilyen rövid idő alatt a költségvetést készítőkre. Végül is úgy döntöttünk, hogy nem reménytelen elmondani észrevételeinket, mert még nem áll olyan állapotban a részletes költségvetés készítése, hogy ne lenne lehetőség a módosításokra.
Az anyagot részleteiben nem vitattuk meg, mert úgy gondoltuk, hogy ezt a későbbiekben időnk lesz megtenni. Néhány lényegesebb gondolatot azonban ismertetnék.
Úgy látjuk, hogy az anyag szerkezete nem tartalmaz lényeges változásokat az előző évihez képest, az előző évi költségvetéssel majdhogynem megegyező; az adórendszer lényegében változatlan. Nem látjuk teljesen megalapozottnak azokat a prognózisokat, amelyeket tartalmaz, ugyanakkor felmerült az a kérdés, hogy a vagyonarányos osztalék ügye állami vállalatok esetében szükséges lenne ebben az anyagban. Ugyan most is van ilyen osztalékfizetés, de csak a nyereségből, ami azt jelenti, hogy a veszteséges vállalatok gyakorlatilag a használt vagyon után nem fizetnek semmit.
Elhangzott, hogy a fejkvótarendszer igazságtalan, elhangzottak észrevételek a társadalombiztosítással kapcsolatosan. Nyilvánvaló, hogy ezeket a problémákat felvető képviselőtársaim a vitában részletesen ki fogják fejteni.
Végezetül úgy gondoltuk, hogy az a – hogy úgy mondjam, talán kicsit semmitmondó – határozati javaslat, amely ebben az anyagban van, nem tartalmaz semmi olyan határozatot, ami a jövőre vonatkozóan bármit is eldöntene. Egyetlen tételt köt meg: a költségvetési hiányt.
Ennek ellenére a bizottság úgy döntött, hogy ezt az anyagot általános vitára alkalmasnak tartja azért, hogy beszéljünk róla, és az itt elhangzottak minél gyorsabban visszacsatolhatók legyenek a költségvetés készítőihez. Végezetül tehát a gazdasági bizottság ezt az anyagot vitára alkalmasnak találja, és javasolja, hogy tárgyaljuk meg.
Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem