ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ebben a vitában az Igazságügyi Minisztérium képviseletében kénytelen vagyok megszólalni, azzal, hogy az ítéleteket a bíróságok a Magyar Köztársaság nevében hozzák. Valóban felvetődik a kérdés, hogy kinek a nevében "szúrják le" őket, kinek a nevében támadják őket, akár megengedett, akár megengedhetetlen eszközökkel. Nem hoztam magammal a statisztikát, de közölhetem – rendelkezésére bocsátom a tisztelt Háznak majd a statisztikát, hogy a magyar bírói kar korátlaga, korösszetétele önmagában kizárja annak lehetőségét – ami a levelekben visszatérően szerepel –, hogy sztálinista vérbírák ítélkeznek, ezzel kétségtelenül olyan közhangulat teremtődik a bíróságokkal szemben, amelyek a rájuk zúduló és ismételten növekvő feladatokkal alig tudnak megbírkózni. Ismételten utalok arra, hogy a bírói korátlag önmagában kizárja annak feltételezését, hogy ilyen jellegű bírák ott működtek volna.
A Legfelsőbb Bíróság elnöke is nyilatkozott, hogy azok a bírák, akik az 1956-os forradalmat követő megtorló intézkedésekben részt vettek, már rég nyugdíjba vonultak, meghaltak.
A jelenlegi bírói kar összetételére a statisztikai adatokat kimutatom.
Kávássy képviselő úr felszólalására pedig csak annyit, hogy elfogultsági kifogást bárki emelhet, kérheti más bírónak a kijelölését, tehát ehhez mindenkinek, bármelyik állampolgárnak joga van. De egy elfogultsági kifogás iránti kérelmet azért azzal indokolni, hogy ezek – nem tudom, mivel volt indokolva az elfogultsági kifogás iránti kérelem – de bíróra vonatkozóan, egy fiatal bírót sztálinizmussal, csökevénnyel vádolni, nyilvánvalóan megengedhetetlen.
Én igyekszem, … rendelkezésünkre áll a teljes statisztika. Nem hiába mondja az igazságügy-miniszter úr minden bírói látogatás alkalmával, hogy a legitimitását kívánjuk ennek a bírói karnak megerősíteni, és éppen azért terjeszthettük be a pályázati rendszerrel kapcsolatos, a bírósági szervezeti törvény módosítása iránti kérelmet, hogy ez az általunk elismert legitimáció fokozódjék azzal, hogy a bírák önmaguk közül válasszák ki azokat, akiket erre a bírói tisztségre alkalmasnak tartanak. Köszönöm. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem