ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden indokolom az előterjesztett törvényjavaslatot, hiszen köztudomású, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvény a törvényben felsorolt társadalmi szervezetek vonatkozásában elszámolási kötelezettséget és az elszámolási kötelezettség teljesítésére határidőt tartalmazott.
A kötelezettek ugyan elkészítették az elszámolást, de azok hitelességét az Állami Számvevőszék a törvény előírásai szerint ellenőrizte, a vizsgálat eredményéről be is számolt, viszont csupán a Magyar Nők Országos Szövetsége, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége elszámolását minősítette hitelesnek, a többi szervezet elszámolását az adatszolgáltatás hiányosságai miatt nem hitelesítette.
Most nem kívánjuk vizsgálni, hogy mely okok miatt nem lehetett hitelesíteni a társadalmi szervezetek elszámolását, viszont lehetőséget kívánunk biztosítani az elszámolásra kötelezetteknek a hiányosságok pótlására.
Még azt is feltételezzük, hogy rajtuk kívülálló ok miatt nem tudtak eleget tenni a kötelezettségeknek. Ebben az esetben szankció nincs a törvényjavaslatban. Viszont, ha önhibáján kívül nem teljesíti a hiánypótlási határidőben az elszámolási kötelezettséget, akkor nyilvánvalóan indokolt a törvényjavaslatnak megfelelően a költségvetési támogatás felfüggesztése, és annak a jognak a megvonása, hogy az állam tulajdonában álló ingatlant ingyenesen használja.
Tehát változatlanul az eredeti, elfogadott törvény rendelkezéseinek megfelelően, az Állami Számvevőszék tesz majd javaslatot az Országgyűlésnek a szükséges intézkedésekre, illetve az elszámolás hitelességével kapcsolatban számol majd be az Országgyűlésnek.
A Kormány bízik abban, hogy a megfelelő póthatáridő azért a szankciók alkalmazása mellett mégis arra készteti az elszámolási kötelezettséget hiányosan teljesítő társadalmi szervezeteket, hogy a póthatáridőn belül ennek a kötelezettségnek a teljesítésével az elszámolásokat hitelesítésre alkalmassá teszik.
Én ezzel az indokolással kérem a törvényjavaslatnak az elfogadását. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem