MÉCS IMRE (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Több mint száz képviselőtársam nevében, együtt terjesztettük elő azt a törvényjavaslatot, amely a magyar nemzet adósságát, erkölcsi adósságát hivatott törleszteni. Adósságot azokkal szemben, akik életüket áldozták a magyar szabadságért, a magyar forradalomért, a magyar hazáért. Azok számára, akik szabadságukat kockáztatták, akik életüket kockáztatták, akik küzdöttek, és akik évtizedekig őrizték a forradalom szellemét, évtizedekig befelé nyelték könynyeiket gyermekeik, szüleik, testvéreik elvesztése miatt.
Adósságot törleszt az az Országgyűlés a nép nevében, a nemzet nevében, amelyik első törvényét 1956 érdemeinek törvénybe iktatásával kezdte, †56 világtörténelmi jelentőségét és †56 a magyar nemzet újjászületésének a jelentőségét törvénybe iktatta.
Adósságot törleszt az Országgyűlés a magyar nemzettel szemben is, hiszen ahogy Benda Kálmán történész 1986-ban az illegális történésztalálkozón mondta: "A történészek az 50-es években már-már azt hitték, hogy nincsen magyar nemzet, hogy nem létezik, egy fikció. És 1956 mutatta meg, hogy igenis van magyar nemzet. 1956-ban közösségek jöttek létre és létrejött a legnagyobb közösség, a nemzet."
Úgy hiszem, hogy a nemzet önmagát is megtiszteli akkor, amikor múltját tisztázza, megalkotja múltját, ahogy Illyés Gyula mondta, hogy "A múlt nincsen magától, a múltat újra meg újra, minden generációnak újra kell alkotnia." És elérkezett az idő, hogy a mai generációk újjáalkossák a múltjukat, elérkezett az idő, hogy 1956 értékadó hagyományaihoz visszatérjünk.
Rendkívül fontos hagyományok ezek, hiszen 1956 nemcsak a mi számunkra volt jelentős, hanem Közép-Európa népei számára is, hiszen tudjuk jól, hogy mi a lengyel forradalom, a lengyel megmozdulások támogatására indultunk el.
Tudjuk jól, hogy a forradalom leverése után megtorló hadjárat indult Közép-Európa más országaiban, Romániában, Csehszlovákiában, Jugoszláviában egyaránt, és úgy gondolom, hogy 1956 szellemisége egész Közép-Európa számára értékes, és a közép-európai egységesítés is visszavezethető ide.
Úgy gondolom, vagy úgy gondoljuk több mint 100 képviselőtársammal, hogy itt az ideje, hogy a forradalom résztvevőinek, azoknak, akik életüket áldozták, erkölcsi elégtételt adjunk. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a törvényjavaslat kizárólag erkölcsi elégtételt jelent, semmiféle anyagi előnyt, semmiféle pénzt nem jelent. Az 1956-osok nagy része már nyugdíjkorban van, tehát előmenetelükben sem jelenthet előnyt az, hogy megkapják ezt a megtiszteltetést. Kizárólag egy adósság lerovásáról van szó, kizárólag a haza hálájának, a nemzet köszönetének a kinyilvánításáról.
Magát a törvényjavaslatot erős konszenzus övezte a fogalmazás, elkészítés során. Azok a társadalmi szervezetek, amelyek 56 emlékét és az 56-osok érdekvédelmét képviselik, terjesztettek be javaslatokat. Az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium is megvizsgálta a javaslatot. Végül az alkotmányjogi bizottság a rendkívüli, kivételes és sürgős eljárásban, az Országgyűlést szimbolizálva, igen komoly alkotómunkával járult hozzá, hogy a jelenleg az önök kezében lévő törvényjavaslat elkészüljön.
Úgy gondolom, hogy annak a nemzeti egységnek, amely százévenként ha egyszer megszületik, és amely összeforrasztja az embereket, és amelynek az élménye után azok, akik részt vettek, részesültek benne, állandóan futnak az életük során, mint a boldogság kék madara után, ennek az egységnek egy pici cseppje, amelyben benne van a tenger, megnyilvánult abban, hogy az Országgyűlés tagjai csatlakoztak ehhez a törvényjavaslathoz, és abban is, ahogy a kivételes eljárás során az alkotmányügyi bizottság részt vett a törvényjavaslat kifinomításában.
Hadd mondjam el az egyik megjegyzést: stilárisan is átvizsgálták, mert azt mondták, hogy a történelemkönyvekbe is bekerülhet egy-egy mondata ennek a törvénynek.
Én úgy gondolom, hogy meg kell köszönnöm mindenkinek, aki részt vett ennek az előkészítésében. A módosító javaslatokat megvizsgálta a bizottság, a legtöbbet elfogadva átdolgozta, hogy korrekt és kifogástalan törvényszöveg álljon rendelkezésünkre.
Ezért tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy fogadja el a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem