DÉNES JÁNOS (független)

Teljes szövegű keresés

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Lelkem mélyéből üdvözlöm a Parlamentnek ezt a szándékát, amely ebben a törvényalkotási gesztusban megnyilvánul, hogy elismertést nyújtson 1956 valós, igazi résztvevőinek. Ennek napirendre tűzésével teljes egészében egyetértek.
De nem mondok újat a Parlament számos jelenlévője előtt, amikor hangot adok annak, hogy egy elismerést egy ítéletalkotás is kell, hogy kövessen. Jóllehet kihangsúlyozta a javaslattévő és tartalmazza is a törvényjavaslat, hogy anyagi vonzata nincs a törvényjavaslatnak – a magam részéről ezt a részét nem is reklamálom –, ellenben azt a tényt a tisztelt Ház figyelmébe ajánlom, hogy az ellenkező oldal – aki a megtorlásban vett részt, aki az atrocitásokat elkövette, aki kiszolgálója volt annak a bűnös rendszernek, amelyet a történelem léptéke folytán magunk mögött hagytunk – élvezi azokat az előnyöket, kitüntetéseket és járandóságokat, amelyek ezt a gesztust, ha csak így áll ez a kettő egymás mellett, majdnem nevetségessé teszik.
Nem kívánom a törvényalkotást késleltetni, hogy összekapcsoljuk a kettőt, de a tisztelt Ház figyelmébe ajánlom, hogy rendkívül sürgős javaslattal és beterjesztéssel éljen arra, hogy a hazaárulásban szerzett érdemrendeket töröljék el, a vele járó kedvezményeket anyagilag tiltsák le, mert különben a gesztusunk, hogy úgy mondjam, nevetségessé válik.
Ami pediglen a megbékélést illeti, jövőbe tekintő ember vagyok, én is a híve vagyok a megbékélésnek, és valóban nevetséges holmi aggastyánosdit eljátszani a bíróság előtt, azonban modellértékű felelősségre vonásra szükség van. Nevetséges, hogy Marosánt nem idézte meg még a magyar bíróság. Nem kerülhetik el sem a Parlament, sem az Alkotmánybíróság, sem a különféle pártok, hogy az ország közvéleményéből szinte felsikoltó követelést, hogy azt a három-négy abszolút felelőst nyilvánosan felelősségre vonják; nem lehet elódázni!
Kérem szépen, nincs tiszta víz a pohárban, ha abba egy kanál tintát öntünk. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem