WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, tisztelt Elnök Úr. Tisztelt Ház! Az együttes jelentésben kétszer szerepel a nevem, két módosító javaslatot nyújtottam be. Az egyik: csatlakozó módosító javaslat Szájer József korábbi módosító javaslatához, amelyben a középiskolai nemzetiségi tanteremépítés támogatását javasolja. Kérem a tisztelt Házat, hogy a Szájer József által elmondott indokok alapján támogassa ezt a javaslatot.
A második javaslatom ennél egy kicsit – mondhatni talán – még egyszerűbb és egyszerűbben megindokolható. Egyszerűen én azt javasoltam, hogy az 1992. évben az állami költségvetés támogassa az általános iskolai tanteremépítést.
Nem tudom, tisztelt képviselőtársaimnak feltűnt-e, de a céltámogatási irányelvekből hiányzik ez a kategória. Eleinte azt hittem, hogy ez csak véletlen, azután a bizottsági ülésen, a bizottsági tárgyalások során kiderült, hogy a minisztérium képviselője érvekkel tudja alátámasztani azt, ami számomra alátámaszthatatlan. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy Magyarországon általános iskolai tantermet az a község, amely szükségesnek ítéli meg az építését, miért nem építhet, illetve miért nem kaphat ehhez állami támogatást? Miért nem kaphat állami támogatást akkor, amikor minden településnek kötelező feladata az általános iskolai oktatás biztosítása? De ezen a törvényi kötelezettségen kívül – azt hiszem – morális kötelezettség is az, hogy általános iskolás gyerekeinknek az iskolába járás feltételeit meg tudjuk teremteni.
Hallottunk számokat a bizottsági ülésen arról, hogy hány százalék: 1, 2 vagy 2,5% az ellátottsági hiány. De e százalékok mögött, amelyek tulajdonképpen nagyon alacsony százalékok, gyerekek vannak és ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekeknek egy adott községből egy másikba kell utazniuk azért, mert nincs tanterem; egy városi kerületből egy másik kerületbe kell buszozniuk; vagy délutános oktatásra kell járni azért, mert hiányzik ez a 2,5% tanterem. Nem hiszem, hogy amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak szellemi tőkéje van és a szellemi utánpótlást biztosítani kell, akkor az általános iskolákat kihagyhatjuk és nem támogatjuk az alapvető feltételek megteremtésében.
Tisztelettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, gondolják végig, hogy morálisan megengedhetjük-e magunknak azt, hogy 1992-ben nem támogatjuk az általános iskolai tantermek építését. Engedjenek meg még egy technikai jellegű megjegyzést. Az együttes jelentésben az szerepel, hogy a bizottságok nem támogatják ezt a javaslatot. Szeretném ehhez hozzátenni, hogy az önkormányzati bizottság ülésén egyetlen ellenszavazat sem volt a javaslattal kapcsolatban. A kormánypárti képviselők tartózkodtak a szavazástól. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a céllal ők is egyetértenek és valamilyen más ok miatt nem vettek részt a szavazásban, a bizottságokban a szavazati arányok olyanok, hogy az ellenzéki képviselők szavazatai kevesek a támogatáshoz.
Még egyetlen általános megjegyzést engedjenek meg számomra. Itt előttem Kelemen úr az MDF padsoraiból már elmondta – és azt hiszem, Szájer József is elég világossá tette –, hogy ez a céltámogatás-tárgyalás eléggé – hogy mondjam – idejétmúlt, annak ellenére, hogy még nem történt meg ennek a tárgyalása a Parlamentben, az önkormányzatoknak be kellett adniuk a céltámogatási pályázatokat.
Én azt szeretném kérni a tisztelt Háztól, hogy ezen indok alapján ne utasítsanak el minden módosító javaslatot, amely itt elhangzott, s amely mellett érveltek képviselőtársaim, mert ezek mind nagyon égető és feszítő javaslatok. Tudom, nincs annyi pénz, hogy az összes igényt ki tudjuk elégíteni, de azért a prioritást gondoljuk végig, és azokat a legfontosabb módosításokat fogadjuk el akkor is, ha újra kell kezdenie a Belügyminisztériumnak a céltámogatások begyűjtését. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem