NAGY ANDRÁS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

NAGY ANDRÁS (SZDSZ)
NAGY ANDRÁS (SZDSZ) Köszönöm Elnök Úr! Kedves Államtitkár Asszony! Itt mellettünk még van egy hely, azt hiszem,hogy ide lehet ülni. Rettentő módon zavarban vagyok, tényleg. Kislányos zavarral küzdök.
Amit Ön elmondott a végén, főleg az erdészetről, bevallom, a válaszomban én kimondottan erre akartam kitérni, ilyen problémákra akartam kitérni.
Hadd közöljek néhány adatot, miután Ön nem sorolta föl, talán Ön sincs tisztában ezzel:
Jelen pillanatban csak Gemenc területén több mint negyedmillió köbméter fa az évi kitermelés. Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy Gemenc Európában annyira egyedülálló, hogy a fél Európából idejárnak tanulmányozni, mint még meglevő hullámtéri erdőt. Tehát ebből az erdőből évente több mint negyedmillió köbméter fát termelnek ki, kimondottan gazdasági célzattal, papírfaként Jugoszláviába szállítják. Ebből a negyedmillióból tarvágás – ezt azt hiszem, hogy aki képviselő-erdész, tudja, hogy mit jelent – 185 ezer köbméter. Az erdőgazdaságnak az éves árbevétele 1990-ben 821 millió forint volt. Az alkalmazottak száma 1950 fő. Ezzel szemben ugyanezen a területen a természetvédelmi alkalmazottak száma 3 fő, az éves költségvetés négyszázezer forint. Azt hiszem, hogy itt a "ki kivel birkózik" és "kinek van esélye eredményt elérni" teljesen egyértelmű.
És még egy dolgot el szeretnék mondani, ami pontosan ugyanilyen problémát jelent. A miniszter úr is itt a levelében írja a halászati problémát. Jelen pillanatban érvényben van egy kezelési szabályzat a gemenci természetvédelmi területre, amelyik kimondja, hogy iparszerű halászat szigorúan tilos. Jelen pillanatban is halászat folyik elektromos eszközökkel. Az egész világ felháborodására, és Európa felháborodására, és a mai napig is nem született meg az a döntés, amelyik megtiltja ennek az eszköznek a használatát.
Ezek függvényében, mert borzasztó szimpatikus volt a válasza, államtitkár asszony, meg kell mondani, nem tudom elfogadni. Nem tudom elfogadni, megmondom, hogy miért. Tudniillik amiket Ön ígért, ezekkel csak egyet lehet érteni, s maximálisan találkozik az én, és a területen élő emberek célkitűzésével is, de úgy érezzük, hogy egyenlőtlen szervek birkóznak egymással. Emlékezzenek a költségvetési tényezőkre, emlékezzenek az alkalmazottak létszámára, emlékezzenek a kitermelt famennyiségre.
Úgy érzem, hogy segíteni tudunk a minisztériumnak akkor – és én is segíteni tudok a minisztériumnak akkor –, hogyha azt mondom erre a válaszra, az Ön válaszára, hogy "nem", mert akkor tud továbbmenni azokon a bizottságokon az ügy, és akkor kerül igazán tárgyalási helyzetbe a szakminisztérium, hogyha erre nemet mondok. Kérem, hogy ne fogadják el Önök sem.
Egy nagyon-nagyon rövid megjegyzés, talán még van egy fél percem: hogyha visszaemlékszünk rá, ez a mai magyar Parlament alapvetően környezetvédelmi és környezetkárosító probléma miatt kerülhetett megválasztásra; a rendszerváltás kiváltó oka Bős-Nagymaros volt.
Én nem vonok párhuzamot Gemenc és Bős-Nagymaros között, csak jelzem, hogy a környezetvédelmi problémáknak igenis van politikai súlyuk.
Én kérem, hogy segítsük a Környezetvédelmi Minisztériumot abban, hogy a céljaikat elérhessék. A választ nem fogadom el ezért. Köszönöm. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem