MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Valamivel több lesz, egyrészt mert csak egy perc volt a kérdésem, másrészt a miniszter úr is túllépte a válaszidőt. (Derültség.)
Két külön kérdésről van szó. Azt gondolom, feltehetőleg a miniszter úrral pénteken a bányászok előtt találkozunk, én nem erre kérdeztem. Nem kívánok erre reagálni, szakmai érvekre sajátos emberi húrokat megpengető mellébeszélést hallottam. Erre pénteken szívesen válaszolok, én nem ezért kértem szót.
Engedtessék meg, három mondatot idéznem. "Elfogadom a választ, de szeretném hinni, hogy interpellációm ösztökéli egy kicsit a lomha bürokráciát, hogy a segély valóban segély legyen és időben legyen segély." Ezt május 7-én én mondtam az államtitkár úrnak adott válaszomban.
A másik két mondat: "Továbbra is fennáll az, hogy a magyar bányászat és szénbeszerzések ellentmondásban vannak. Ha ilyen drága szenet állítanánk elő Magyarországon, akkor már rég bezártuk volna a bányákat, az ennél olcsóbb szenet előállító bányákat viszont – úgy tűnik –, hogy bezárná a Kormány." Ezt Pál László képviselőtársam mondta a német szénsegély ügyében egy későbbi válaszban.
A következőket szeretném csak mondani. Az én gondom az, hogy Magyarországon úgy tűnik, hogy a tárcánál az a mondás, hogy segíts magadon, az Isten is megsegít, nem igaz. Nem az Isten segített, hanem a németek, és ennek a segélynek a hatását nem érzem a gazdaságunkban.
Egyetlen dologra szerettem volna választ kapni, mit tett a tisztelt tárca azzal a pénzzel, aminek a jelentős részét azzal a céllal kaptuk, hogy energiát takarítsunk meg és ne sarcoljuk a lakosságot.
Kérem, öt számot szeretnék idézni, szándékosan nem Ajkáról, a városomból, hanem Veszprémből, mint egy jellemző városból. 2900 háztartásban van kommunális fűtés, ellátás, 116%-os emelést hajtottak végre a miniszter úr rendeletére. Kérem, két számot: 53 négyzetméterben 5800 forintot kell fizetni, 62-ben 6900 forintot. Ezekben a lakásokban nagyobbrészt nyugdíjasok laknak, vagy a tisztelt ipari tárca irányítása alá tartozó ipari dolgozók – ha van munkájuk –, vagy kereskedelmi dolgozók, akik nagyobbrészt még kölcsönnel is tartoznak. Ez a törlesztés meghaladja a jövedelmük felét. Nem államtitkárok, nem osztályvezetők és nem miniszterek laknak ezekben a lakásokban (felzúdulás a kormánypártok padsoraiban) , nem fognak tudni fizetni. (Zaj.)
Megkaptam, hogy demagógia, szívesen vállalom kérem. (Zaj. Az Elnök csenget.)
Hadd tegyek még egy adatot hozzá, talán ez egy kicsit lecsillapítja a Ház kedélyét. 6,6 millió forintot kapott Veszprém kiegészítésként, ez egy lakásra egy évre vetítve 836 forint, ez havonta kérem nem több, mint 70 forint, ez gyalázat. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiban: Nem kell mindenkinek adni belőle.) Még egyetlen tény, október 8-án jelent meg a közlönyben ez, és október 1-jétől érvényes.
Itt tulajdonképpen befejezem, mert azt kellene mondjam, ez a megvalósítás. Azonban természetesen politikus vagyok – miniszter úr mondta –, más megoldást is tudnék. Nem lett volna szabad a tárcának dönteni, ez önkormányzati alku kellett volna legyen, mert a sarcolás az önkormányzatokat éri, a többletet nekik kell fizetni.
Másik dolog: ha a tárca felelősebb, az emberek érdekében gondolkodik, akkor azt mondja, hogy az az 1 milliárd, ami befolyt, amit külön a tárca elkülönített, az az 1,5 milliárd elegendő arra, hogy nagyon gyorsan, a bürokráciát lezárva, szervezett úton elkezdjük beépíteni a lakásokba a lehetőségét annak, hogy aki ott lakik, ha csak 18 fokon is, de ki tudja fizetni.
Végül, befejezésül: ezért úgy gondolom, számomra a tárca vagy a miniszter úr válasza azért nem elfogadható, mert közgazdaságilag is van jobb és az ország lakosságát érintően is van jobb.
Végül engedje meg, anélkül, hogy személyeskednék – nem veszem föl a kesztyűt –, pici politikai ízt adjak ennek. Ön egy hónappal ezelőtt kijelentette, hogy nem a szolgáltatási díjak magasak, hanem a jövedelem alacsony. Kérem, ha ezt a Statisztikai Közlönyben olvasom, tökéletesen egyetértek vele. Csakhogy ön ennek a tárcának felelős minisztere, és ilyen módon ez számomra cinikus. Ha én ezt komolyan végiggondolom, egy demokráciában ilyenkor a miniszterelnök bizonyos következtetéseket von le a tárca felelős miniszterével szemben. (felzúdulás és derültség a kormánypártok soraiban) . megvárom. azonnal befejezem, tisztelt képviselőtársaim. (Zaj.) Nem hallottam és nem olvastam arról.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem