BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Teljes szövegű keresés

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban én válaszolok a kérdésre. Legutóbb képviselőtársunk a német szénsegély lebonyolítása ügyében interpellált hozzám, a lebonyolítás az NGKM-hez tartozik.
Most az NGKM-hez interpellált a befolyt pénz felhasználását illetően, ez viszont valóban az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumhoz tartozik. Ez az egyik oka, hogy én válaszolok.
A másik: Szólnom kell szénnel kapcsolatos interpelláció kapcsán valamiről, mintegy, Elnök úr, megengedve egy napirend előtti kétperces hozzászólást. Ugyanis két héttel ezelőtt Mádai képviselőtársunk interpellált hozzám, – nem voltam itt – mondván, hogy nincs a tárcának elgondolása a szénbányászatról továbbá a tárcának nincsen szüksége a szénbányászatra, végül felemlítette a veszprémi Szénbánya Vállalat pénzügyi felszámolásának ügyét.
Államtitkárom írásbeli választ ígért, és nem is kívánok elébe menni ennek a válasznak, hiszen itt technikai és pénzügyi részletekről kell majd választ adni. Képviselőtársunk azonban egy olyan kifejezést használt, amit nem tudok említés nélkül hagyni, hadd idézzek a jegyzőkönyvből: ".defenzívában van az ország, csökken az energiaigény, stb., stb. ez nemzetellenes politika." - mondta a képviselőtársunk.
Tisztelt Ház! Ebben a házban csupa népszerű, relatíve népszerű ember ül. Népszerű abban az értelemben, hogy megválasztották mások előtt, mint egyéni képviselőt vagy például a pártja azért jelölte ide, mert azt gondolta, hogy nevével szavazatot fog szerezni. Azonban maga a Ház nem népszerű.
A Házról az országban járva azt hallom, hogy veszekednek, hogy indulatoskodnak és sajnos, ebben van sok igazság is. Ez idáig a gazdasági kérdéseket nagyobbrészt elkerülte a demagógia.
Most úgy látom Mádai szóhasználatából, hogy a demagógia címkézés, az aránytévesztés, a stílustévesztés sajnos, kezd átterjedni a gazdasági kérdésekre. És hogy nem elszólásról van szó, nem első felindulásból elkövetett szóhasználatból, az arra utal, ha lehet hinni az újságoknak, azt olvastam valamelyik napilapban, a minap a Veszprémi Szénbányák dudari bányaüzemének munkásgyűlésén Mádai Péter országgyűlési képviselő az SZDSZ és a maga nevében jelentette ki, hogy a szénbányászati gondok kormányzati szintű kezelése ember- és nemzetellenes és ellentmond minden közgazdasági racionalitásnak. (Közbekiáltások a kormánypárt padsoraiban: Hú-ha!)
Kérem szépen, ismétlem, van a kormányzatnak jóváhagyott energiapolitikai koncepciója. Van elgondolása a szénbányászatról. De nekem az a benyomásom, itt már régen nem a koncepcióról van szó. Képviselőtársunk, aki hosszú évekig egy bányavállalati központ középvezetője volt, talán nem a koncepciót hiányolja, hanem esetleg a nagyobb támogatást a bányáknak, és ez tolerálható magánérdek. Egyébként hozzáteszem, ebben az évben a kormányzat, ezen belül a költségvetés 9 milliárd forintot ír le a bányavállalatok adósságából és az állampolgárok adójából napi 10 millió forinttal támogatja a veszteségeket.
Ennek az egész átalakulásnak ez a költsége. Itt azonban nem koncepcionális vitáról, úgy látom, demagógiáról van szó. Tisztán kell látni képviselőtársaim, gyötrelmes modernizáció előtt áll az ország és ez a bányászatban – mint minden más iparágban – végbe fog menni. Végbe fog menni nélkülünk vagy velünk, velem vagy mással, mint ahogy Nyugat-Európában végbement, itt is végbe fog menni.
Mindenki, aki itt ül, egyetértett abban, hogy nem kell dotálni veszteséges termelést, hogy meg kell szabadulni a veszteségektől. Mindenki egyetértett ebben, kivéve amikor a saját vállalatáról van szó. Ez tudathasadás.
És ha már a bányászatról van szó, el kell mondanom, nem a föld alatti dolgozókat, nem a külfejtésen dolgozókat sújtja a bányászat átalakítása elsősorban. Egy föld alatti munkásra, vájárra négy bányaipari alkalmazott, eltartott jut, sofőr, titkárnő, raktáros, középvezető. Valóban ez az átalakulás érinteni fogja az ő állásukat, ez sajnos, elkerülhetetlen.
Mádai képviselőtársunk bányásznak vallja magát, miközben azt állítja az interpellációjában, hogy a Világkiállításra szánt 30 milliárd forintnak a tizedéből helyre lehetne hozni a bányászat ügyeit. Ebben az évben 9 milliárdot írunk le, a jövő évben, ha a pénzügyi felszámolási folyamat halad, márpedig halad, keserű folyamat, de halad, kb. 10 milliárdot kell leírni, tehát bár úgy lenne, ahogy ő állítja.
Egy személyes megjegyzést engedjenek meg. Én ipar- és bányavidéken nőttem fel, ismerem jól a bányászokat, nagyon sok barátra tettem szert. Szeretetre méltó, de kemény emberekről van szó, akik könnyen ellágyulnak, de tudnak nagyon hevesek is lenni. Nehéz sorsú emberek között veszedelmes az ingerlés. Ez a szó, amit olvastam, hogy emberellenes, nemzetellenes – gondolja meg Képviselőtársam – túl erős. Nem tudom, politikai számításból vagy a politikai kultúra hiányából fakad a szóhasználat, mindenképpen szükségesnek tartottam, hogy a tisztelt Ház figyelmét felhívjam erre.
Végül a két kérdés. Rövid volt a kérdés, rövid lesz a válasz. A kérdés: Mennyi pénz jött be ebből a bizonyos szénsegélyből, és hány tízezer mérőműszer született belőle?
A két kormány közötti megállapodás keretében két célja volt ennek a segélynek. A várható lakossági szénigény kielégítése, hiszen szénhiány állt küszöbön, továbbá a bevételből energiatakarékossági és vállalkozási célok támogatása. Az összeg 60%-át lehet fordítani energiatakarító beruházások kedvezményes hitelezésére, másik 40%-át pedig kezdő vállalkozások garanciafedezetéül.
Az ez év augusztus elsején tartott sajtótájékoztatón a szakminisztérium, az NGKM és a Magyar Hitelbank meghirdette a pályázati rendszert. A számlán eddig 1,4 milliárd forint jött be október 30-áig, amelynek 60%-át át is utalták az energiatakarékossági számlára. Október végéig 411 vállalkozó vitte el a hitelcsomagot, így átfutva a listát, kis- és nagyvállalkozók, polgármesteri hivatal és állami vállalat egyaránt megtalálható.
Október végéig 16 hitelkérelem jött be, együttes hiteligénye 188 millió forint. Rengeteg pénz van, tehát hadd használjam fel reklámra ezt a hátralévő fél percet.
A mindenkori jegybanki alapkamat 75%-a plusz 3,5%-ért lehet kapni hitelt, ez manapság igen kedvezményesnek tekinthető. Ebből a 16 pályamunkából jött világítás-korszerűsítési, fűtés-korszerűsítési, fahulladék-tüzelési javaslat, azonban a kérdésben feltett mérőműszerre tudtommal nem jött, nem zárom ki, hogy jönni fog. Remélem, jönni fog, a pénz rendelkezésre áll.
Kérem a tisztelt Házat, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem