VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Elnök Úr! A szocialista képviselőcsoport nem kíván az igazságtétel útjába állni, ugyanakkor az az álláspontunk, hogy a büntetőjog eszközei ebben az esetben és ez alkalommal nem érhetik el a céljukat, és nem valósíthatnak meg igazságtételt.
Az a módosító javaslat, amellyel múlt héten volt alkalmunk megismerkedni, lényegét tekintve egy új törvényjavaslatnak minősíthető, ennek formai vitatásába most nem kívánok bekapcsolódni vagy részt venni, hiszen ebben az esetben ennek már túl nagy jelentősége nincsen. Azonban el kell, hogy mondjam, hogy ez a módosító indítvány nem oldja fel és nem oldja meg azokat a büntetőjogi, anyagi jogi természetű problémákat, ellentmondásokat, amelyeket kezdettől fogva ez a törvényjavaslat tartalmaz. Nem ad megnyugtató megoldást az elévülés kérdésére, nem ad megnyugtató megoldást arra, hogy több évtizeddel az elévülés után kell felújítani az üldözhetőséget bizonyos bűncselekmények tekintetében. Nem ad megoldást arra az ellentmondásra, ami a nullum crimen sine lege elvével kapcsolatos, és bizonyos esetben még az analógia veszélye is fennáll, ami a büntetőjogban szintén tilalmazott. Ilyen típusú megoldást az eddigi kelet-európai joggyakorlatban a rendszerváltozást követően nem találtunk.
Ugyanakkor el kell mondanom azt is, hogy rendkívüli nehézséget okoz a törvényjavaslat elfogadását követően a jogalkalmazó szervek számára, hiszen nem veszi figyelembe az eljárásjogi indokoltságát az elévülésnek, azt, hogy bizonyos idő eltelte után a bizonyíthatóság megnyugtató módon nehezen oldható meg, így lényegében vagy egy bizonytalan, hosszadalmas és kétes kimenetelű, elhúzódó eljárással kell számolnunk, vagy pedig a jogalkalmazók a törvényjavaslat politikai üzenetét értelmezve viszonylag gyors megoldásokra és eredményekre törekszenek. Mind a kettő, úgy hiszem, az igazságtétel szempontjából egyaránt hatástalan.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra harmadsorban, hogy ez a módosító indítvány, ez az új törvényjavaslat tulajdonképpen kivételes jellegű szabályozást kíván létrehozni, tehát a büntetőjog és a büntető törvénykönyv általános szabályaitól eltérően bizonyos bűncselekményfajtákra kivételes jellegű szabályozást kíván megvalósítani. Ennek óriási veszélye van, és nagyon jó lenne, ha a Parlament ezt a veszélyt elkerülné. Nem lehet a büntetőjog általános kereteitől és elveitől eltekintve kivételes jellegű szabályokat alkotni és kivételes jellegű törvényeket hozni, ugyanis egy kivétellel újabb és újabb kivételek származhatnak, és ez végeláthatatlan láncolatot indíthat el. Gondolom, mindannyiunk szándékától távol áll ez a megoldás, amit a Kutrucz képviselőnő javaslata tartalmaz.
És végezetül szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy Magyarország múlt esztendő novemberében az Európa Tanácshoz történő csatlakozása alkalmából olyan egyezményeket vállalt magára nézve kötelezőnek, amelyek tilalmazzák az ilyen visszamenő hatályú büntetőjogi jogalkalmazást. Mindebből az következik számunkra, hogy az igazságtétel eszközeit és formáját ezekhez az elvekhez igazítva kell megtalálnunk. Mindezek alapján nem támogathatjuk a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem