SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Zétényi-féle törvényjavaslatnak – mint ahogy önök előtt ismert – az lenne a feladata, ahogy Mészáros képviselőtársam mondta, hogy felélessze az elévülési időt, hogy az emberölés, a hűtlenség és a hazaárulás bűncselekményei most elbírálhatók, a tettesei elítélhetők legyenek.
A törvényjavaslat lényegében – tartalmát illetően – egyetlen passzusból áll. Ennek a (2) bekezdésében azt mondja a javaslat, hogy lehetőség nyíljon arra, hogy a kiszabott büntetést korlátlanul enyhíteni lehessen. Én a módosító indítványomban azt indítványozom, hogy a törvényjavaslat e (2) bekezdését az Országgyűlés vesse el. Igazából azt gondolom, hogy a módosító javaslatom önmagáért beszél, nem kellene megindokolni. Mégis, miután az általános vitában történt hozzászólásom után több vád ért engem arra vonatkozóan, hogy ezeket az elkövetőket próbálom védeni, olyan ízű a beszédem, amelyik végeredményben az ő oltalmukat szolgálja, ezért nagyon röviden szeretném leszögezni, hogy a módosító javaslat szigorúbb, mint maga a törvényjavaslat – és ezt nemcsak a magam, hanem a Kisgazdapárt nevében is terjesztem elő.
Tehát az álláspontunk az, hogyha valaki tekintetében a bíróság a bűnösséget megállapítja, akkor az igenis viselje ennek következményét, és ne rontsuk le, ha úgy tetszik, ne annulláljuk a (2) bekezdés törvénybe iktatásával ezt az (1) bekezdésben írtakat, nevezetesen ne adjunk korlátlan enyhítési lehetőséget a bíró kezébe. Megvannak azok a törvényes eszközök, azok a jogintézmények, amelyek igénybevételével, ha valaki tekintetében ez szükséges, akkor esetleg egyéni kegyelemben részesüljön, mert a börtöntűrő-képessége olyan esetleg, vagy egyébként rászolgált erre, de ma, amikor a társadalom ennek a kérdésnek a megítélésénél ilyen szuperérzékeny, megítélésem szerint nem lenne helyes, nem lenne politikus, ha ezt a (2) bekezdést benne hagynánk a javaslatban.
Még arról szeretnék nagyon röviden szólni, hogy a törvényjavaslat előterjesztői lényegében az egész kérdéskörnek, amelyikbe a politikai felelősségre vonás is, ha úgy tetszik, beletartozik, egy szeletét hozták ide a Parlament elé, és arról próbálnak annak érdekében valamit tenni. Természetesen nem rajtuk múlik, nem ők tehetnek róla, hogy az egész kérdés a maga teljességében nem került itt felvetésre, de megítélésem szerint ami idekerült, a tekintetben ha nem akarunk – jogász nyelven mondom – dogmatikai hibát elkövetni, nem akarjuk, hogy törés legyen abban a törvényjavaslatban, az első és második passzusa is kalibráljon egymással, akkor úgy gondolom, hogy a második passzust, illetve a (2) bekezdést el kell hagyni. Én ezért tisztelettel kérem, hogy szíveskedjenek a módosító indítványomat támogatni. Köszönöm szépen. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem