RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)
RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak kétperces reagálásra kértem szót. Kulin Ferenc nagyrabecsült képviselőtársamnak a módosító indítványával kapcsolatos megjegyzéséhez fűznék néhány gondolatot.
Nem értek egyet messzemenően Kulin Ferenc képviselőtársammal azzal, hogy a hazaárulást vissza kell vonni ebből a törvénytervezetből, mert hiszen Jaltában, illetőleg Moszkvában a nagyhatalmi megegyezések folytán Magyarország és az 1956-os forradalom sorsa eldőlt. Ez igaz, de azért azt senki nem vitathatja, hogy Kádár János, Apró Antal és Marosán György szovjet harckocsikon jöttek be ebbe az országba, és ne tüntessük már ki őket azzal, hogy nem hazaárulók, és hogy ezek az emberek végső soron mintegy a nemzet túlélését segítették elő, én ezzel messzemenően nem értek egyet, hiszen arról van szó, hogy minden népnek meg kell találni azokat a vezetőket, akik a megfelelő nagyhatalmi erőviszonyok közepette is megtalálják lehetőleg azt az utat, azt a legjobb kiegyezést, amelyik a legkevesebb kárral jár a nemzet számára.
Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a vezető garnitúra a lehető legjobb alkut csikarta ki a nemzet számára, mert nem hiszem, hogy Moszkvából írták elő azt a töméntelen vérengzést, azt a sok megtorlást, amit ők elkövettek. Nem bosszúállást, de azért itt hazaárulásról igazán lehet szó, mert egészen más volt egy Görgey, aki a fegyvert letette a túlerő előtt, az nem hívott be senkit, az nem hazaáruló, de ebben az esetben igenis hazaárulásról van szó, és a hazaárulást mi nem patronálhatjuk, mert bármikor adódhat olyan alkalom, hogy nagyhatalmi erővonalba kerülünk, amikor is újra akadnak jelentkezők és túllihegik, nem mint a nemzetet megmentik, a kívülről jövő beavatkozóknak az igényeit, és ha ezt csinálják, akkor már hazaárulás. Tehát én ezt visszautasítom, hogy hazaárulásról nem lehet szó. Köszönöm szépen, Elnök Úr. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem