GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF, DR. (MSZP) Elnök Úr, rövid leszek. A következő kettő egészen szorosan kapcsolódik a részletes vitához. Mégpedig az, hogy nem láttam a nyomát annak, hogy a különleges törvényhez különleges eljárási szabályok is születnének. Példaként említem meg, hogy a Be. szerint az emberölés bírósági eljárási folyamata a megyei bíróságok hatáskörébe tartozik. Ki lehetne mondani, hogy az e törvény hatálya alá tartozó ügyekben a nyomozást a Legfőbb Ügyészség rendelheti el, és csakis ő emelhet vádat, és első fokon pedig ki lehetne mondani, hogy csak – például – a Fővárosi Bíróság járhasson el, ha már ezt a törvényt meghozzák. Tehát az, hogy az országban emberölési ügyekben 19 megyei bíróság ilyen nagy súlyú politikai ügyben eljárjon, az véleményem szerint teljesen átláthatatlan folyamatokhoz fog vezetni.
Végül, ha már kivételes törvényről van szó, olyan kivételes eljárás vagy olyan kivételes szabályozás is megfogalmazható lett volna, amely például hangozhatna valahogy olyanképpen, hogy nem tartoznak a törvény hatálya alá azok, akik egyébként a törvény hatálya alá tartozó cselekmények elkövetése után bírói úton vagy azon kívül politikai üldöztetést szenvedtek, vagy akik 1956-ban átálltak a forradalom oldalára, vagy akik felléptek a megtorlások ellen, vagy akik tiltakozva a '68-as csehszlovákiai bevonulás ellen és az azt követő restaurációs tendenciák ellen szintén egzisztenciális hátrányt vagy üldöztetést szenvedtek.
Nyilvánvaló, ha önök arra szánták rá magukat, hogy ilyen különleges törvényt hoznak a rendszerváltás különleges éveiben, akkor ez csak egyetlenegy esetben lenne megvalósítható, ha rendkívül sok szűkítő és garanciális szabályt építenének be. Ennek viszont a nyomát sem látjuk.
A magam részéről azzal fejezném be hozzászólásomat, hogy remélem, a különféle megfontolások végül önöket arra ösztönzik, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formájában ne fogadják el, és az igazságtétel megoldására egy új javaslatot dolgozzanak ki. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem