ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kérem, foglalják el helyüket az ülésteremben, határozathozatal következik.
Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Magyar Köztársaság Büntető törvénykönyvéről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat határozathozatala.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy a törvény címét érintő módosító javaslatról, mely a jelentés 1. pontjában található, csak a végszavazást megelőzően dönt, illetve határoz az Országgyűlés. Kérem képviselőtársaimat, foglaljanak helyet.
Kérem képviselőtársaimat, vegyék elő az Országgyűlés alkotmányügyi, illetve emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának 3415-ös számú együttes jelentését, ennek alapján történik a szavazás.
A törvényjavaslat 1.§ (1) bekezdéséhez dr. Kutrucz Katalin a jelentés 2. pontjában leírt módosító javaslatot nyújtott be. Ehhez csatlakozó módosító javaslatot tett dr. Varga János és dr. Tóth Albert a 3. pont szerint, illetőleg Kulin Ferenc a 3425-ös számú javaslatnak megfelelően.
Dr. Kutrucz Katalin pontosított módosító javaslatában azt indítványozza, hogy 1990. május 2-án ismét kezdődjék el az 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között elkövetett, és az elkövetéskor hatályos törvényekben meghatározott azon bűncselekmények büntethetőségének az elévülése, amelyeket az 1978. évi IV. törvény 144. §-ának (2) bekezdése hazaárulásként, a 166. § (1) és (2) bekezdése pedig szándékos emberölésként határoz meg, ha az állam politikai okokból nem érvényesíthette büntető igényét.
A 3425-ös számú módosító javaslatban Kulin Ferenc képviselő azt indítványozza, hogy a törvény szövegéből a Büntető törvénykönyv 144. §-ának (2) bekezdésében meghatározott hazaárulás szó maradjon el.
Dr. Varga János és dr. Tóth Albert javaslata szerint újrakezdődne az elévülési határidő a 170. § (5) bekezdésében meghatározott, halált okozó testi sértés bűncselekmény esetében is.
Először Kulin Ferenc javaslatát teszem fel szavazásra a 3425-ös számú módosító javaslat szerint. A javaslatot az emberi jogi bizottság nem támogatja. Kérdezem az előterjesztőt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem