PALKOVICS IMRE (MDF)

Teljes szövegű keresés

PALKOVICS IMRE (MDF)
PALKOVICS IMRE (MDF) Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az a véleményem, hogy ebben a helyzetben semmi értelme, semmi helye nincs a hisztériának, nagyon higgadtan kellene ezt a kérdést megbeszélnünk, ugyanis a nyáron meghozott törvény kapcsán elég sok félreértés, illetve rosszhiszeműség lett a közvéleményben elhintve. Ennek a visszhangja meg is van, ez tükröződött vissza Géczi képviselőtársam hozzászólásából is.
Számtalan félreértés van. Egyet szeretnék legelőször tisztázni. A VIKSZ működésével kapcsolatban a VIKSZ üléseit hivatalosan meg kell hirdetni. Tehát a VIKSZ tagjai hivatalos értesítőket kapnak erről az ülésről, és ezt úgy kell megtenni, hogy a visszajelzés egyértelmű legyen, tehát tudomást kell szereznie mindenkinek arról, hogy VIKSZ-ülés következik a programmal egyetemben. Abban az esetben, ha valaki a javasolt témával nem ért egyet, amit a VIKSZ a napirendjére tűzött, akkor elmegy oda, mert törvényes lehetősége van, és él a vétójogával és megakadályozza azt, hogy a Palkovics Imre – bocsánat, hogy magamat előreveszem, de negatív példa – és a Forgács Pál eladja bárkinek a feje fölül a házát vagy a vagyonát. Tehát ez a vád nem áll, mert minden egyes esetben lehetősége van minden egyes törvényes résztvevőnek, hogy ezt megakadályozza. Tehát innentől kezdve nem értem azokat a vádakat, amelyek ezzel kapcsolatban elhangzanak.
A másik ilyen fontos szempont, amit meg kell itt említeni, az, hogy az MSZOSZ kongresszusára – amelyik napirenden van, 22-én kerül megrendezésre – fontos dokumentumokat bocsátottak közkézre, így eljutott hozzánk is, tehát nem holmi kerülő utakon. Ebből egyértelműen kitűnik az, hogy a VIKSZ, illetve a XXVIII. törvény rendelkezéseit messzemenően nem tartják törvényesnek és nem tartják figyelemre méltónak, mert olyan rendelkezéseket hoztak, illetve módosító javaslatokat az alapszabályukban, alapdokumentumukban, ami arról rendelkezik, hogy a Népszava kiadásával kapcsolatos feladatok az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának a hatáskörébe tartoznak. Ez a ma működő, vagy nem működő, de létező XXVIII-as törvénnyel teljes mértékben szemben áll. Tehát ez is eleve egy törvénysértés, ami csak ebben a vonatkozásban is fönnáll.
Most szeretnék kitérni arra, amit Géczi képviselőtársam még említett, hogy mi lett volna akkor, ha egymillió tagja lesz a Ligának vagy a munkástanácsoknak ez alatt a félév alatt, ami eltelt esetleg. Hát nem lehetett, mert a törvényben foglaltaknak a szelleme, sem betűje nem volt képes érvényesülni, mert voltak vagy vannak olyan szervezetek, amelyek létezésükkel, és ez az egyesülési törvénnyel is ellentétes működés, mások jogait korlátozzák. Azt a jogát a munkástanácsoknak, a Ligának és más, nagyon sok független szakszervezetnek, amelyek magukat függetlennek és később alakultnak deklarálták, nem adja meg azt a lehetőséget, hogy működjenek. Egy egyszerű példát hozok itt csak fel, és ezen keresztül szeretném értékelni, illetve érzékeltetni a munkástanácsok szomorú helyzetét a működési feltételeket illetően. Tegnap ment tönkre az az utolsó írógép is, amivel még meg tudtuk volna fogalmazni esetleg azokat a feljelentéseket, amelyet a joggal visszaélő vállalati vezetők vagy egyéb más személyek ellen tehettünk volna, nincs egy írógépünk.
Nem beszélve arról, hogy nincsen arra pénze a munkástanácsoknak, hogy jogászokat fogadjon fel és a privatizációban, amit ön, képviselőtársam szintén említett az imént, nagyon fontos beleszólási jogot biztosít a törvény, de viszont nincs arra lehetősége, hogy szakértőket vegyen igénybe, mert a törvény szerint csak 50%-át téríti meg vállalati költségre ezeknek a szakértői munkáknak a vállalat, illetve a törvény csak erről rendelkezik, a másik 50%-ot valahonnan elő kell teremteni és nekem ne mondja senki azt, hogy ezt a tagdíjakból fogják fedezni a szakszervezetek, illetve, hogy eddig is ebből fedezték a működésüket.
A vagyon volt az, ami ezt a működést lehetővé tette számukra, az abból befolyó jövedelmek, és mi semmi mást nem akarunk, csak azt, hogy az igen fontos választások során – a TB önkormányzat, és itt sorolták még, ami a szakszervezetektől, szinte működésüktől függetlenül létre kell, hogy jöjjenek ezek az intézmények – ezeknek a választásoknak az ideje rövid időn belül bekövetkezik, és akkor nem tehetünk mást, mint széttárjuk a karunkat, hogy mi képtelenek voltunk élni törvényadta lehetőségünkkel és megszerveződni. És semmi más akadálya ennek nincs, mint az, hogy a törvényben előírt kötelezettségüknek nem tettek eleget különböző szervezetek.
Lehet itt kerülgetni egyébként ezt a témát jobbról is, balról is. De ha önök azt akarják mondani, hogy nincs joga működni más érdekvédelmi szervezeteknek itt Magyarországon, mint az MSZOSZ-nek és társainak, akkor ezt mondják ki nyíltan és világosan, de ne legyünk itt szemérmesek és különböző kifogásokat hozzunk föl, hogy itt más szervezetek is maguknak működési feltételeket akarnak biztosítani, és ez milyen módon sérti meg az MSZOSZ-nek, mint a Magyarország legnagyobb, Parlamenten kívüli társadalmi erejének az érdekeit.
Én azt gondolom, hogy akkor lennének önök következetesek, hogyha tényleg arra ösztönöznének itt a Parlamenten belül is, mint ahogy kívül is teszik, hogy a törvényeket igenis be kell tartani, és nem azért, hogy valakinek az érdekeit sértsük, itt az MSZOSZ érdekeiről van szó, hanem azért, hogy mások érdekei is érvényesülni legyenek képesek, és azok is meg tudjanak erősödni, legalább abban a mértékben, amit elvárnak tőlük azok a tagok, akik vitathatatlanul mögöttük állnak. És hogy ezek a tagok miért nincsenek többen, ez pedig egyértelmű. Ennek semmi köze nincs ahhoz a nyári tagdíj-megerősítéshez, mert azt önök is tudják, hogy ott történtek bizonyos visszaélések. De nem ez a lényeg.
A XXVIII. törvény az, amelyik a szakszervezeti tagoknak, illetve munkavállalóknak lehetőséget biztosít arra, hogy megválasszák maguk számára azt az érdekvédelmi szervezetet, amelyik leginkább képviseli az érdekeiket, és ennek nem ad lehetőséget az, hogy egyesek a XXVIII-as törvényt nem tartják be.
Tehát szeretném hangsúlyozni, nem arról van szó, hogy a Liga és a munkástanács egyedül, illetve édes kettesben, ahogy megjelent számos sajtónyilvánosság előtt, a sajtóban, édes kettesben akarja szétszórni, elkótyavetyélni az MSZOSZ vagyonát, hanem csupán arról van szó, hogyha valaki direkt akadályozza azt, hogy maguk számára törvény biztosította kereteken belül működési feltételeket biztosítsanak, akkor az ne lehessen érvényes jogügylet, illetve csak úgy lehessen érvényes jogügylet, ha az MSZOSZ kifejti azt hogy nem óhajt eljönni, ettől még a Liga és a munkástanácsok működőképességét biztosítandó döntéseket meg lehessen hozni. Semmi másról nincs itt, ebben az esetben szó. És minden egyes, ezzel ellentétes híresztelés azt hiszem, hogy a munkavállalók egy jelentős részének az érdekeit durván csorbítja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem