HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Először is szeretném megelégedésemet kifejezni afölött, hogy végre legalább egyetlen képviselő a Szocialista Pártból elismerte, hogy a Parlament által hozott törvény megsértésével állunk szemben akkor, amikor az MSZOSZ az ismert módon viselkedik, akadályozza, szabotálja, blokkolja az összes magyar munkavállaló által összehozott szakszervezeti vagyonnak a közös használatát.
Lényegében ezt a történelmi célt szolgálta a Parlamentnek az a döntése, amellyel egyszer, kivételes alkalommal, a jogállamokban szokatlan, de a rendszerváltásokban nem szokatlan módon beleavatkozott a szakszervezeti vagyon sorsába, és meghozta ezt a történelmi esélyegyenlőséget létrehozó döntést. Nagyon helyes volna, hogyha a Szocialista Párt összes képviselője megértené azt, hogy tényleg ez folyik, és az általuk más esetekben elég melegen védett jogállamiság alapjára helyezkednének ebben a kérdésben is, és egyetemlegesen elítélnék ezt a módszert, amellyel az MSZOSZ itt él.
Ugyanakkor pontosan a jogállamiság szempontjából, és ennek a védelmében érvel a szabaddemokraták álláspontja, amikor azt mondja, hogy a Parlamentnek a jogállamiság érdekében önkorlátozást kellene gyakorolnia, amikor egy, egyébként történelmileg és jogilag is helyes célt követ, a szakszervezeti esélyegyenlőséget.
Valóban, a jogállamiság alapjai gyengülnének meg, ha minden esetben, amikor törvénysértéssel – és ráadásul egy olyan fontos kérdésben elkövetett törvénysértéssel, mint a munkavállalók jogai – találkozván, mindig a törvényt ráncigálnánk odébb, és próbálnánk meg ehhez a törvénysértéshez igazítani, és a törvénysértést parlamenti szinten ilyen módon megoldani.
Ezért javasoljuk azt, hogy mindazok a frakciók ebben a Parlamentben, amelyek számára fontos dolog az, hogy a munkavállalók élhessenek a jogaikkal, hogy a mindnyájuk által összehozott vagyonnal élhessenek, hogy a szakszervezeti választásokon az új, független szakszervezetek, a munkástanácsok és a Liga ne legyenek kijátszva, ne legyenek blokkolva ettől a vagyontól, ezek hassanak oda, hogy a Kormány vállaljon garanciát, és így az az arcpirító helyzet megszűnjék, és ebben teljesen egyetértek Palkovics Imre kollégámmal, hogy a bankok esetleg nem adnak kölcsönt az új szakszervezeteknek, mondván, a nagyhatalmú MSZOSZ blokkolja ezt a vagyont, hol a garancia arra, hogy a választások után megkapjuk ezt.
Nos, itt léphetne a Kormány a Parlament támogatásával. Ezt javasolják a szabaddemokraták. Azt javasoljuk: ne adjunk arra precedenst, hogy a Parlament mindig utánamegy, utánaigazítja a törvényt a törvénysértések nyomán, helyezzük működésbe a jogállamiság egész gépezetét, és a Kormány segítse meg az esélyegyenlőség ügyét azzal, hogy erre a választási kölcsönre – nevezzük így – garanciát ad, és ilyen módon az esélyegyenlőség útján úgy jár el, ahogy Vass István mondta, vagyis végére jár az ügynek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem