KOMENCZI BERTALAN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KOMENCZI BERTALAN (SZDSZ)
KOMENCZI BERTALAN (SZDSZ) Köszönöm a választ, Miniszter Úr. A válaszra reflektálva néhány tényt szeretnék elmondani.
A beruházásról környezeti hatástanulmány a mai napig nem készült, holott enélkül a területfelhasználási engedélyt ki sem lehetett volna adni. A környezetvédelmi szempontból legfontosabb létesítményekre, amelyek az elbírálás szempontjai kellett volna hogy legyenek, nem készültek kiviteli tervek máig sem. Az amerikai cég vizsgálatairól készült minisztériumi szakvélemény szerint a szakhatóságok részéről új, illetve kiegészítő engedélyezési eljárást szükséges előírni. Minderről azonban az engedélyező környezetvédelmi hatóságnak, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségnek nincs tudomása máig sem. Sőt a felügyelőség azt sem tudja, hová kerülne az évi 8000–10000 tonna veszélyes hulladéknak számító salak, ami az üzemben képződne.
Nagyobb baj ennél, hogy az új engedély szükségességéről a beruházó vállalat sem akar tudni, hiszen nemrég arra hivatkozva kérte az építési engedély meghosszabbítását, hogy az eredeti tervek szerinti továbbépítés mellett döntött.
A Mátra–Bükk üdülőkörzet fejlesztési programjából és regionális rendezési tervéből a következőket idézném.
"Gyöngyösoroszi Károlytárón a használt akkumulátorokat feldolgozó üzem telepítése felülvizsgálandó, mivel a telephely-választás során nem vették figyelembe kellőképpen az erdő, védett értékek és az üdülőterületek közelségét, továbbá a gyár szállításigénye miatt megnövekvő forgalom káros környezeti hatásait." Ez a felülvizsgálás máig sem történt meg, pedig el kellene dönteni, mi a fontosabb: az ebben az évben több mint egymilliárd dollárbevételt produkáló idegenforgalom érdekeinek védelme, a mezőgazdaságról nem is beszélve, vagy egy veszteséges nagyvállalat monopolhelyzetének újbóli megerősítése?
Tisztelt Képviselőtársaim! A XX. század filozófiájából – itt filozófiáról volt szó – számomra talán a komplementaritás elmélet a legérdekesebb és a legfontosabb. Az én válaszom, miniszter úr, pontosabban reflexióm miniszter úr válaszára komplementer viszonyban van azzal, amit ő elmondott. Interpellációm célja az volt, hogy felhívjuk az önök figyelmét arra a tényre, hogy a vitatott beruházás környezetvédelmi és területfejlesztési vonatkozásai korántsem tisztázottak. Csupán azt szeretnénk elérni, hogy a beruházás további sorsával kapcsolatos döntésben meghatározó részt kapjanak azok, akiket a beruházás kockázata érint, az ott élő lakosság, az őt képviselő önkormányzatok, illetve a regionális érdekképviseleti szervek. Azt a jogot, amelyet itt kérünk egyébként, a készülő környezetvédelmi törvény is megadja az önkormányzatoknak. Éppen ezért arra kérjük képviselőtársainkat, ne fogadják el a minisztériumi választ, vagy tartózkodjanak, elősegítve, hogy már most érvényesüljenek a minisztérium által meghirdetett környezetvédelmi és területfejlesztési politika alapelvei.
Köszönjük a türelmet. (Taps a balközépen.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem