KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen a minisztérium vezetői szeretnék, ha minden középiskolában magas színvonalú, korszerű filozófiaoktatás folyna. Véleményünk szerint is minden filozófiai irányzatnak helye van, helye kell, hogy legyen a magyar középiskolákban. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy tudományegyetemet végzett filozófia szakos középiskolai tanárunk nagyon kevés van, a filozófiát eddig oktatók számának csak csupán néhány százaléka. Évekkel ezelőtt egyetemeinken nem is volt filozófiai intézet vagy tanszék. Marxizmus-leninizmus intézetekben, tanszékeken folyt az oktatók kiképzése abban az ideológiában, nem pedig kellő sokoldalúsággal, bár kétségtelenül fokozódó nyitottsággal az utóbbi években.
A régi tankönyvet és szöveggyűjteményt szerettük volna lecserélni, sajnos, a megbízott szerzők nem tartották be a kapott határidőt, közel egy évet késtek, szerződést kellett velük bontani. Így egy merőben új könyv megíratására már nem gondolhattunk. Készült egy átdolgozás-tervezet. Bírálatra kiadtuk az Eötvös Lóránd Tudományegyetemnek és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének. Még átmeneti, ideiglenes megoldásként sem tartották bevezethetőnek. Az eredeti tankönyv szövege ugyanis olyan iskolás marxizmus nyelvén íródott, hogy átdolgozással sem lehetett rajta segíteni. A szöveggyűjteményből pedig nem lenne elég a régi kísérő szövegek elhagyása, ugyanis a szerkezet, a szemelvények aránya is egyértelműen a marxista dialektikus materializmus szempontjai szerint való maradna. Például a szemléletükhöz rokonítható görög atomisták vagy a XVIII. századi materialistákkal együtt bővebben szerepelnek benne, ugyanakkor más iskolák pedig kimaradtak vagy a jelentőségüknél kisebb terjedelemben szerepeltek. Egy válogatás is adhat torz képet. Középiskolában pedig nem várható el minden diáktól, hogy tankönyv vagy legalábbis szemelvénygyűjtemény nélkül tanuljon egy ilyen jellegű tantárgyat. Ha viszont régi könyvből nem filozófia szakot végzett tanárok tanítanának, akkor félő, hogy akarva-akaratlanul továbbra is a régi szemléletet terjesztjük, ha egy oldottabb formában is.
Mivel közben elkészült az új szemléletű, és igen fontos kérdésekben eligazítást biztosító Társadalomismeret című tantárgy tankönyve, úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen, remélhetőleg egyetlen tanévre, felfüggesztjük a két tantárgy közötti szabad választás lehetőségét, és a középiskolák IV. osztályában a Társadalomismeret tantárgyat kell tanítani.
A minisztérium a Bevezetés a filozófiába tantárgy tartalmának felülvizsgálatára és az új tanulói segédletek kimunkálására egy szakértői csoportot kért föl. Ebben a filozófia szaktudomány képviselői mellett gyakorló filozófia szakos középiskolai tanárok is részt vesznek. Terveink szerint 1992 szeptemberére a felülvizsgálat eredménye alapján legalább egy új filozófia szöveggyűjteményt megjelentethetünk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem