KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Dr. Molnár Péter képviselő úr könyvpiaci helyzetértékelésével és a megoldási módok nagy részével a minisztérium egyetért.
Az utóbbi hónapokban ilyen értelmű döntések születtek, és ezek végrehajtása folyamatban van. A gondok lényegét okozó, öröklött szerkezetet nem bonthatjuk le egyik pillanatról a másikra. Terveinkben az szerepel, hogy a könyvkereskedelmi vállalatok, így az Állami Könyvterjesztő Vállalat nagy- és kiskereskedelmi részlege kettéválasztása után a kiskereskedelmi hálózat lehetőleg kis, önálló egységekre tagolva jusson magántulajdonba. A képviselő úr utalt az így létrejövő bolti kft.-kre. Ezek célja azonban nem az állami tulajdon megőrzése, hanem éppen az, hogy a boltok az ott dolgozó szakmabeliek teljes tulajdonába jussanak.
A boltok privatizációjának szakmai kézbe juttatásához számos elképzelést dolgoztunk ki, de törekvéseink az Állami Vagyonügynökség számára az Országgyűlés által meghatározott privatizálási gyakorlattól annyira eltérnek, hogy javaslatunk nem kerülhetett eddig elfogadásra.
Amennyiben a Parlament a vagyonpolitikai irányelvek elfogadásakor szoros kivételként lehetőséget ad ilyen jellegű megoldásokra, megvalósítható lesz a képviselő úr által és általunk is szorgalmazott, a szigorú pénzbeli versenytől eltérő módszer.
A Magyar Könyvalapítvány előkészítése előrehaladt. A könyvszakmában érdekeltek nézetei erről eltérőek voltak, mi viszont az érdekeltek nélkül nem kívántunk dönteni. A leglényegesebb kérdés itt az, hogy meg kell találni az alapítvány forrásait. Célunk, hogy ezt ne a költségvetési juttatás képezze, hanem a vagyonpolitikai irányelvek keretei között a privatizációs folyamat során juttassuk vagyonhoz az alapítványt.
Az állami mecenatúra idáig és ezután is fontos szerepet töltött be, illetve szándékozik betölteni a könyvkiadásban. Az utóbbi három évben szektorsemlegesen működött a támogatás. Az állami kiadók semmilyen előnyt nem élveztek, kizárólag egy-egy mű értéke döntött az odaítélés során. Az alapítvány céljai között a könyvkereskedelem korszerűsítésének előmozdítása is szerepel, mely a teljes könyvszakmának érdeke.
1991-ben a Katalizátor Iroda nyolcszázezer forint támogatást nyert el. Az 1992. évi költségvetési előirányzatban 250 millió forint szerepel a könyv- és folyóirat-támogatás fedezetéül.
Végezetül: a minisztériumnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy akár az önkormányzatok, akár a rendőrség, és legkevésbé arra, hogy a bíróságok intézkedéseibe beleszóljon.
Az utcai könyvárusítás körüli ellentmondások rendezéséhez csak áttételes módon, többek között a bolti privatizációk bonyolításával és gyorsításával tud hozzájárulni.
A Katalizátor Iroda céljaival egyetértünk. Azon dolgozunk, hogy nagyobb élettérhez jussanak. Azonban az önkormányzatok által hozott szabályok semmibe vételére nem biztathatom őket. Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem