ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Igen. Köszönöm szépen. Tisztelt Szűcs István Képviselő Úr! Az a helyzet alakult itt ki, hogy ellentét van egy-egy képviselő álláspontja és a miniszter úr álláspontja között. A miniszter úr nyomatékosan abban érdekelt – márpedig itt a Kormányról van szó –, hogy az általános vitát lehetőleg vegyük végig. Ez az egyik dolog.
A másik: ma a házbizottság kibővített ülésén a legnagyobb párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogyha úgy szükséges, akár éjfélig is, ha kell, tíz ember, képviselő jelenlétében is folytassuk a munkát. Tudniillik nem tudják talán valamennyien, hogy milyen nagy munka vár az Országgyűlésre, rendkívüli ülés lesz. Na most, holnapra átvinni az ilyen vitát nem olyan egyszerű. Gondoljanak csak arra, a szövetkezeti törvényt folytatni kell, az hétfőről kerül át holnapra. Tehát holnapra van teljes napunk. A szövetkezeti törvény tárgyalása fontos? Fontos. Énnekem egyéni érdekem nem fűződik hozzá, hogy itt üljek, kérem szépen. 1/2 9 van? 8 óra van. 8-kor. Nem fűződik hozzá. És nagyon csodálkozom azon, hogy kormánypárti képviselők kérdőjelezik meg azt, vagy próbálják úgy beállítani a dolgot, mint hogyha én erőltetném. Én az ügy érdekében, és az Országgyűlés érdekében teszem, nekem ehhez személyes érdekem nem fűződik. Sőt, ha úgy vesszük, még a pártomnak se fűződik hozzá külön érdeke. Kérem szépen, erről van szó. (Taps a bal oldalon és balközépen.)
A másik dolog pedig: a Házszabállyal abszolút nincs ellentétben. Teljesen igaza van Trombitás Zoltán képviselő úrnak. Kérem szépen, ha egy ember van jelen, akkor is lehet tárgyalni, viszont határozatot nem tudunk hozni. Az általános vita lezárásához nem kell határozatképesség: én mint elnök lezárom, és vége az általános vitának. Viszont nem tudjuk részletes vitára bocsátani, és akkor a képviselő uraknak újra van lehetősége, hogy ügyrendi kérdésben fölvessék, hogy kérem szépen, az a javaslatom, hogy folytassuk az általános vitát. Na de hát kérem szépen, mindent nem magyarázhat meg az elnök. Tehát itt van még számtalan lehetőség. Erről van szó.
És ne haragudjon Szűcs István képviselő úr, de hát azért ilyet nem vár az ember itt, amikor törekszik. Mindenkinek úgy volt az ideje beosztva, hogy ma 7 óráig ülésezünk. S akkor volt a végén már egy jelentkező, és ugye, aztán több jelentkező is van. Ezért alakult ki ez a helyzet.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, ügyrendi kérdésben? Nem határozatképes a Parlament.
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Halász István (MDF)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem