JÁVOR KÁROLY (MDF)

Teljes szövegű keresés

JÁVOR KÁROLY (MDF)
JÁVOR KÁROLY (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Azt hiszem, hogy a mostani vita is azt igazolja, hogy nagyon jó lenne, hogyha meg tudnánk őrizni a higgadtságunkat és a nyugodtságunkat, higgadtan és nyugodtan tudnánk érvelni. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy eredményes munkát végezzünk ebben az évben és a jövőben is. Ezt csak azért mondtam, mert Áder János és Hack Péter képviselőtársaim tőlük egyébként szokatlan stílusban nyilatkoztak meg, adott esetben pontatlanságot is találtam a megnyilatkozásaikban, ami nem szokásuk.
Tehát én ezt a kritikát azért mondom, mert én többet várok tőlük eddigi szereplésük alapján. (Zaj. – Felkiáltások: Halljuk!)
Mondandómat azzal kell kezdeni: én úgy gondolom, és lehet, hogy ebben tévedek, hogy az országnak egy Kormánya van: ez a felelős magyar Kormány! (Zaj. – Közbekiáltás: Így igaz!) Én sem a választókerületem MDF-eseit képviselem itt, hanem választókerületem valamennyi választópolgárát. Tehát most pártállásomra való tekintet nélkül, mint országgyűlési képviselő szeretnék néhány gondolatot megosztani önökkel, még akkor is, ha 1 óra van. A működésünkről van szó, és a fontos dolgoktól nem szabad megspórolni az időt.
Úgy vélem: az, hogy a szövetkezeti törvényhez ennyi idő után még mindig ennyi módosító indítvány érkezett, nem a módosító indítványokat benyújtó képviselőket minősíti. Ez az egyik megállapításom, és úgy vélem, hogy ez általában is igaz. El lehetne végezni egy elemzést arról, vajon mi az oka, ha egy törvényjavaslathoz igen nagyszámú módosító indítvány érkezik. Attól tartok, hogy ennek oka a törvényjavaslat színvonala. Éppen ezért azt mondom, hogy a felvetődött problémára – nevezetesen, hogy óriási mennyiségű módosító javaslat érkezik be – nem az az egyébként nagyon vonzó és célszerűnek tűnő javaslat a válasz, amelyet Áder képviselőtársam felvetett. A válasz, a megoldás legalább kétféle lehet, – nyilván még egyebeket is fel lehetne sorolni. Én kettőt szeretnék megemlíteni.
Elhangzott az is, hogy kormánypárti oldalról érkezik a módosító javaslatok túlnyomó többsége. Ez résztben érthető is a számarányokból következően. Ettől függetlenül azonban már javasoltuk, hogy a törvényjavaslatok előkészítésének stádiumában, amikor az elvek már körvonalazódtak, legyen lehetősége a kormánypárti koalíció tagjainak a kormánnyal történő egyeztetésre. Legjobb tudomásom szerint ez eddig még nem igazán magas színvonalon valósult meg. Ez az egyik válasz a problémára. A másik válasz – kedves képviselőtársaim – az, hogy ezeket a reményeim szerint egyre magasabb színvonalú törvényjavaslatokat időben kapja meg a Ház, és ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint legutóbb az önkormányzatok címzett és céltámogatásával kapcsolatban, annak is első menetével kapcsolatban: hogy már beérkeztek a pályázatok, és mi akkor kezdtünk vitatkozni arról, hogy milyen elvek alapján fogjuk majd szétosztani ezeket a pénzeket.
Teljesen érthető, hogy ilyen szituációban – ha komolyan vesszük az Országgyűlés szerepét – mindenki a tőle telhető módon igyekszik a véleményét módosító javaslatokban is kifejteni. Én tehát úgy érzem – nem szeretnék most a demokrácia ilyen-olyan-amolyan szűkítése, a célszerűség és egyebek fejtegetésébe bocsátkozni –, hogy ezeknek az egyébként célszerű és ésszerű lépéseknek a megtételére majd akkor kell visszatérni, ha jó néhány feltételt – ezek közül kettőt említettem – biztosítottunk. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem