ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Jobb híján vállalom, természetesen, miután nem bízott meg senki sem ezzel az előadói szereppel, de az ügyrendi bizottság tagjaként és ennek a javaslatnak az egyik kezdeményezőjeként természetesen röviden el tudom mondani, hogy mi a javaslat lényege.
A javaslatnak a lényege az, hogy próbáljuk valamelyest a Parlament meglehetősen hosszúra nyúlt szavazási eljárását egy kicsit lerövidíteni. Mindannyian tapasztaltuk azt, hogy meglehetősen nagyszámú módosító indítvány érkezik a törvényjavaslatokhoz. Gyakran tapasztalható az is, hogy ez nem annyira az ellenzéki pártok oldaláról, hanem inkább kormánypárti oldalról történik.
Legutóbb a Ház ilyen szempontból rekordot döntött, a szövetkezeti törvényhez 550 módosító indítvány érkezett. Abban az esetben, hogyha a Ház minden egyes pontról külön-külön dönt, akkor 8–10 órás szavazási eljárásokra lehet számítani, ez várható a költségvetési törvény esetében is, mint ahogy ez tavaly is így volt, és más hasonló törvények esetében is.
A módosító javaslat arra irányul, hogy ezt az időt próbáljuk meg valamilyen formában leszorítani, és a lényege az, hogy ha a bizottsági ülésen egy bizonyos támogatottságot nem ért el a módosító javaslat – ez egyharmadát jelenti egyébként a jelenlévő bizottsági képviselőknek –, akkor arról a Ház nem szavaz, tehát nem hoz döntést. Azért, hogy a kisebbség érdekei se sérüljenek, van egy kisebbséget védő szabály e mellé az általános szabály mellé építve, miszerint, hogyha valaki 20 képviselő támogató aláírását megszerzi, akkor kérheti azt, hogy a Ház mégis döntsön a javaslatáról, így akár a képviselőnek, akár a frakciónak módja van eldönteni, hogy azt a módosító javaslatot olyan fotosságúnak tekinti-e, hogy a plenáris ülésen kéri róla a szavazást, vagy pedig megelégszik azzal, hogy a bizottság tulajdonképpen már eldöntötte annak a módosító indítványnak a sorsát.
Tehát ez az indítvány lényege. Érkezett hozzá két módosító indítvány is, ezek jelentésben olvashatók, és ezekről majd nyilván a Ház állást fog foglalni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem