BAKÓ LAJOS (MDF)

Teljes szövegű keresés

BAKÓ LAJOS (MDF)
BAKÓ LAJOS (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid leszek. Rövid beszédem után azonnal elmegyek és beadom azt a módosító indítványt, amit a magyarországi tőkepiac érdekében próbálok benyújtani.
A módosító indítvány lényege az, hogy a 35. §-ban kétfajta adókedvezmény-megállapításról van szó.
Az egyik az, a (2) bekezdésben arról rendelkezik, hogy mely részvényekre terjed ki a megvásárláskori adókedvezmény, a (3) szakaszban pedig az, hogy hogyan írható le ez a személyi jövedelemadóból.
Az eredeti törvényjavaslat célja rendkívül világos és helyes, mégpedig az, hogy a magyarországi részvénypiacot és tőkebefektetést támogatni kell adókedvezményekkel is. A másik feltevése pedig, hogy kedvezményezni azt a részvénytulajdonost kell, aki hajlandó magánál tartani a részvényt.
Ennek egyetlen problémja van az adott javaslatban, hogy háromévi tartási kötelezettséget ír elő. Ez jó abban az esetben, hogy az újonnan kibocsátott részvények megvásárlására ösztönzi a befektetni szándékozókat, viszont a másodlagos piac kialakulását nagyban gátolja, nem teszi érdekeltté a befektetőt, hogy részvényét elidegenítse vagy más részvényre cserélje át.
A két javaslat lényege: az első, hogy javasolom bevenni a '92. január 1. után – az Állami Értékpapír Felügyelet engedélyével – kibocsátott részvényeket, ez a (2) bekezdésre vonatkozik. A (3) bekezdésnél pedig a három év tartási időre új számítási módszert javasolok, ami azt jelentené, hogy legyen arányos az adókedvezmény magának a részvény tartásának a napjainak a számával. Erre egy látszólag bonyolultnak tűnő képletet lehet javasolni, ami azt jelenti, hogy a részvény értéke, szorozva a tartott napok számával, osztva 365-tel. Tehát abban az esetben, hogyha mindössze 2-3-4 napig tartja magánál a részvényes az adott részvényt, akkor csak az erre eső adókedvezményt kapja meg. Ez egy igazságosabb és pontosabb, bár valóban sokkal bonyolultabb adó-kiszámítási módszert jelent, a haszna pedig az, hogy a tőkepiac mozgásai sokkal gyorsabbak és pontosabbak lehetnek. Nem hiszem, hogy ezt különösebben vitatni kell, hogy ez a közös érdekünk, közös érdeke az országnak és a gazdaságnak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem