SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ)
SASVÁRI SZILÁRD (FIDESZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ha megengedik, akkor én a törvényjavaslathoz szeretnék visszatérni egy kis ideig, nem rabolva az önök idejét. Néhány dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban ismertetni, és még egyszer hangsúlyozni a levéltári törvény módosításával kapcsolatos álláspontunkból néhány elemet.
Az első kérdés – amikor elolvastam ezt a törvényjavaslatot – az volt számomra, hogy milyen anyagok ezek és hogyan, mikor kerültek a Politikatörténeti Intézet tulajdonába. Ezek – amennyire utána tudtam nézni a dolgoknak –, amikor az MSZMP 1989-ben felbomlott, akkor a 83-tól 89-ig tartó iratanyagok, ez körülbelül 560 doboznyi iratanyag, került a Politikatörténeti Intézet tulajdonába.
Ezek az anyagok nincsenek feldolgozva, és többféle, mindannyiunk számára nagyon érdekes anyagot tartalmaz. Tartalmazza a Központi Bizottság és az osztályok által feldolgozott anyagokat, illetve az ott gyűjtött anyagokat, valamint kazettán és szalagon a Politikai Bizottság döntéseit, jegyzőkönyveit is, tehát ebbe a körbe tartoznak. Valamint ebbe a Politikatörténeti Intézetbe kerültek a területi pártbizottságoknak az iratai, és ezek közül én csak egy dologra szeretném felhívni az önök figyelmét. A területi pártbizottságoknak annak idején volt egy olyan hatásköre is, hogy a bíróságokat felügyelték. Ezek a helyi pártszervezetek a bíróságok működésével kapcsolatos teendőket látták el, jelentéseket és beszámólókat készítve a megfelelő osztályokra. Nem feltétlenül periratokról van szó ezekben az anyagokban, de egy mindenkit érintő működési átvilágítást elvégző jelentésekről van itt szó. Ez tehát egy generálisan sok embert érintő irattár, iratanyag.
A másik, amit a pártközpont adminisztratív osztálya kapott meg, az a bíróságokon működő párttagoknak a nyilvántartásáról és az ellenőrzéséről szól. Ezek az anyagok elég izgalmasak, azt hiszem. Én magam egyet sem láttam belőle, de ez a tény is érdekessé teszi a dolgot.
Továbbá ezek között az anyagok között vannak még a Központi Ellenőrző Bizottság anyagai, amelyek tartalmaznak többek közt beszámolókat az állami vállalatok igazgatóiról is. Tehát az állami vállalatok igazgatóinak személyét illetően a személyiségi körbe tartozó információkat is tartalmazza ez. Ezek azok az irattípusok tehát, amelyek ebben az irattárban megtalálhatók. No már most, miután a pártállam az elfogadott definíció szerint körülbelül azt tartalmazza, hogy ez valamennyi hatalmi ágat lefedte, és miután már hangsúlyoztam, hogy ezek az anyagok és iratok a bíróságok működéséről is szólnak, ezért szeretném azt hangsúlyozni, hogy ilyen tekintetben nemcsak egy végrehajtó hatalmi szervnek az iratairól van szó, hanem a bírósági hatalom iratairól is szó van.
Ez a kettő az, ami miatt én és a FIDESZ azt gondolja, hogy ezeket az anyagokat, iratokat nem szabad átadni, csak a jelenlegi végrehajtó hatalomnak. Számunkra nagyobb garancia, hogyha az Országgyűlés levéltárában kezeljük ezeket az iratokat, és a módosító indítványom is arról szól – s kérem, hogy az elnök úr vegye figyelembe a vita lezárásakor ezt –, hogy ezeknek az iratoknak a kezeléséről, illetve kutathatóságáról – a mi álláspontunk szerint – az Országgyűlés elnökének felügyeletével az Országgyűlés levéltára gondoskodjék.
Ez tehát a mi javaslatunk, és ezt tartjuk mi garanciális elemnek a törvénymódosító javaslattal kapcsolatban. Ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem