GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Én tulajdonképpen Kutrucz Katalin képviselő asszony szavaira szerettem volna reagálni, de ha már szót kaptam, engedtessék meg, hogy Varga János képviselőtársunk szavaira is reagáljak.
Én úgy hiszem, hogy teljesen felesleges itt valóban kioktatni a levéltári törvény ismeretéből bármelyikünket is… (Dr. Varga János: Ne beszéljen róla! – Közbeszólások, zaj a jobb oldalon.) Mi nem tudjuk fölvenni ez ügyben a versenyt Varga Jánossal. Én Rácskay képviselőtársam szavait úgy értelmeztem… (közbeszólások a jobb oldalról) …, hogy olyan módon beszélt, ami bizonyítékát adta annak, amit az MSZP is mondott. Mind ez ideig az iratokból kutatni lehetett és semmi fajta olyan szabálytalanság nem történt, amely a levéltári törvénnyel szemben állt volna. És ez nemcsak a központban kezelt iratokra vonatkozik, hanem – mint azt Rácskay képviselőtársunktól hallottuk – a megyei levéltárak kezelésében lévő iratokra is.
Nem hiszem, hogy célszerűek lennének itt valamifajta csúsztatások, hogy "módja lett volna" és "lett is módja" esetleges iratmegsemmisítéseket végrehajtani. Ilyen nem történt, Varga képviselőtársam sem tud erről – tehát azt hiszem, kár túl sok szót fordítani erre.
Amit viszont Kutrucz Katalin képviselő asszonynak mondani szerettem volna, az két dolog. Egyrészt, hogy én örülnék, ha valamifajta dokumentumot tudna mutatni arra vonatkozólag, hogy a kerekasztal-tárgyalásokon valamifajta megállapodás született volna… (Dr. Kutrucz Katalin: Azt én nem mondtam!) … arról, hogy az MSZMP iratait államosítani fogják. (Dr. Kutrucz Katalin: Azt nem mondtam.) Ez az egyik.
A másik pedig az, hogy egy bizonyos tárgy vagy bármi más, ha nemzeti értéket jelent, az a mi felfogásunk szerint nem feltétlenül jelent állami tulajdont – hiszen nagyon sok olyasmi van a világon, ami értéket jelent, nemzeti értéket jelent és nem jelent egyben állami tulajdont is. Tehát akkor, amikor ezeket az iratokat valóban nemzeti értéknek tekintjük – és így tekinti az MSZP is – ez nem feltétlenül jár együtt az állami tulajdon megteremtésével, vagy ha úgy tetszik – mint ami ebben a törvényben benne van – egy államosítással. Azt hiszem, ez jogászok előtt világos, hogy két dolog. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról. – Kutrucz Katalin szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem