G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF):

Teljes szövegű keresés

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF):
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt napok eseményei késztettek arra, hogy rendkívüli ügyben szót kérjek.
Mint tudják, június 16-a arról nevezetes a magyar történelemben, hogy ezen a napon végezték ki a világ első harmadikutas népfelkelésének legitim miniszterelnökét, Nagy Imrét.
Különös dolgok történtek kivégzésének 33. évfordulóján. Az nem lehet véletlen, hogy a tömegkommunikációs eszközök szinte kivétel nélkül úgy kommentálták az eseményeket, hogy az újratemetés 2. évfordulója alkalmából történt a megemlékezés. A köztársasági elnök úr is úgy nyilatkozott, hogy két éve föltámadott a tenger. Pedig neki jobban kellene tudnia, mint nekem, hogy a tenger nem két éve támadt föl, hanem 1956. október 23-án.
Fontos leszögezni azt is, hogy nem újratemetés történt, hiszen gyilkosai annak idején nem temették, csupán elföldelték, elrejtették előlünk.
A kizökkent idő visszaállt a maga normális menetébe. Furcsa módon már napok óta súlykolták belénk, június 16-a lesz az a várva várt nap, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyja az országot, és be is jelentették, hogy ez megtörtént. De lám, a tegnapi tv-híradó adásából meggyőződhettünk arról, hogy a teljes kivonulás mégsem történt meg.
Felmerül a kérdés, miért volt hát e dátumhoz való makacs ragaszkodás. Ugyancsak június 16-án Árpád-napi ünnepséget rendeztek a világ magyarjainak összefogására. Újabb kérdés, hogy e nemes célú ünnepséget miért pont' erre a napra tették. Vajon eszébe jutna bárkinek is, hogy az aradi vértanúk napján – mondjuk – Mátyás király-ünnepséget rendezzen?
Mindezek után már fel sem merülhet, hogy a miniszterelnök úr miért nem rótta le kegyeletét vértanú elődje sírjánál? Mert az köztudott, hogy Nagy Imre nem a moszkvai és a magyar kommunizmusért, hanem a népfelkelésért vállalt vértanúságot, amely őt a Parlament előtt szólította fel, hogy legyen a forradalom első számú vezére! És hogy mennyire jól választott a nép, bizonyítja ezt lelkünkből soha ki nem törölhető mártíromsága!
Egyre többen hangoztatják – képviselők és politikusok –, hogy a kivonulás napján ünnepeljünk együtt, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy köszönjük meg az 56-os ifjúságnak és a magyar népnek, hogy tetszett nekik forradalmat csinálni. Ha így mennek tovább a dolgok, a sokszögű gyémánt ezernyi fényességében épp a gyémántról feledkeznek meg politikusaink – történetesen a népről!
Nem feledtetheti velünk semmilyen kisajátítási és újabb hamisítási szándék, hogy nagyobb igaza sose volt népnek, hitványabb "nérók" még sehol sem éltek.
Összefoglalva az elmondottakat: az a meglátásom, hogy a forradalom mártír miniszterelnökével való szembesülést sem a koalíció, sem a miniszterelnök nem vállalta. Márpedig a forradalomról a vértanúságot leválasztani nem lehet, mert itt, ezen a ponton bukott meg véglegesen a kelet-európai diktatúrák biztonságérzete.
A koncepciós perek urai ugyanis szembe találták magukat a nemzet talpkövével, a tiszta erkölccsel! Nevezettek tüntető távolléte és a mindezekből levonható következtetések késztettek arra, hogy kijelentsem: én ezzel a politikával további közösséget nem vállalok, és felkérem az Elnök Urat, hogy a függetlenek között egy helyet számomra biztosítani szíveskedjék. (Nagy éljenzés és taps.) Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem