TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ):
TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ): Szomorúan hallgattam a miniszter válaszát, hiszen bármelyik megoldás is valósul meg, ez ahhoz fog vezetni nagy valószínűséggel, hogy lesznek az országban olyan választókerületek, amelyeknek nem lesz képviselője. Rögtön kettő lesz ilyen, feltehetőleg, a szerencsi, illetőleg a kisbéri választókerület. Ez rendkívül szokatlan a nemzetközi gyakorlatban és igen nagy aggályokat ébreszt.
Amit figyelmébe ajánlanék a tisztelt miniszter úrnak, az a helyi választásokra vonatkozó szabályozás. A helyi választási szabályozás azt mondja, hogy az első fordulóban 40%-os részvételnek kell megjelennie, a második fordulóban nincs részvételi küszöb. Azt hiszem, ha ezzel hoznánk szinkronba a választási törvényünket, akkor olyan megoldást találnánk, amely megfelel a nemzetközi szokásoknak, és ezek alapján minden választókerületnek lenne képviselője, és még a választási rendszerünkön belüli homogenitás is messzemenően megvalósulna.
Sajnos nem erre hangzott el javaslat, mégis, mivel ez egy kétharmados törvény, én kérem a belügyminiszter urat, fontolja meg az esetleg ilyen típusú megoldást.
Mivel ez nem történt meg, így a választ elfogadni nem tudom és nagyon sajnálom, hogy lesznek olyan választókerületek, amelyek képviselő nélkül fognak maradni, és a nyáron feltehetőleg két sikertelen időközi választást kell megtartani, ennek a költségkihatásai talán nem is a legsúlyosabb gondot jelentik, hanem azt, hogy feleslegesen fognak emberek elindulni választásokon, feleslegesen fognak kopogtató cédulákat gyújteni, feleslegesen fognak százak várakozni arra, hogy lesznek választások, a választások eszméjét teszi tönkre ez a törvény, amelyen jó volna gyorsan és sürgősen változtatni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem